— Det er ingen regel uten unntak. Men generelt mener jeg leilighetsmarkedet på fjellet ligger i stabilt sideleie, sier analytiker Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Omsetningstiden for hytter til fjells på Vestlandet økte fra 76 til 80 dager i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser tall eiendomsverdi.no har hentet frem for BT. Tallene skiller ikke mellom hytter og leiligheter.

Saken forsetter under kartet

Krymper hyttene?

Arealet som blir brukt til igangsatte fritidsbygg sank med 15 prosent fra 2007 til 2009, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Selv om det ikke kan leses direkte ut av offisiell statistikk, mener Øye at det meste av fallet skyldes stopp i utbygging av fritidsleiligheter.

Han underbygger påstanden med en statistisk selvmotsigelse: Den norske gjennomsnittshytten blir ikke mindre, likevel falt gjennomsnittsarealet fra 101 kvadratmeter i 2007 til 92 kvadratmeter i 2009.

— Årsaken må være at færre leilighetskomplekser blir bygget. De registreres som ett prosjekt i statistikken og gir derfor store utslag på snittarealet, forklarer Øye.

Han tror for mange utbyggere trodde de hadde oppdaget et marked som ikke er der.

— Litt for mange har trodd det var mulig å tjene penger på å bygge om dårlig drevne høyfjellshotell, sier Øye.

Velger det enkle

Eiendomsrådgiver Eirik Nor Saghaug i Aktiv Eiendomsmegling sier de har få potensielle kjøpere på visning av leiligheter til fjells.

— Men erfaring tilsier at det som er ute for salg, blir solgt. Vi får ikke så mange interessenter, men når de først kommer, kjøper de, sier Saghaug.

Hyttemegler Tone Ravnanger i Myrkdalen melder om god interesse for leiligheter.

— Jeg opplever at det er et marked for leiligheter. Det er mange som helst vil unngå vedlikeholdet på hytten. Alt skal være enkelt. Da er det fristende å ta en leilighet med vaktmestertjeneste, sier Ravnanger.