En 36 år gammel mann har lagt seg delvis flat, etter at politiet i mars i fjor slo til og ransaket leiligheten hans i en av Bergens bydeler.

Ransakingen ble gjennomført i slutten av mars i fjor. I 36-åringens stue fant politiet flere A4-ark med 500-lapper på ulike stadier i produksjonsprosessen: Noen med trykk på bare én side, noen med trykk på begge sider.

Med sølvstripe

Politiet fant også en del ferdig utskårne sedler, noen av dem også utstyrt med sølvstripe. Bildet øverst i saken viser en slik seddel. Delen med sølvstripe er ifølge politiet fra en ekte 500-kronersseddel, mens venstre side av seddelen er kopiert opp. Delene er så spleiset sammen.

— Det er sølvstripen med hologram som er vanskeligst å forfalske. Men når den er spleiset sammen med en kopiert seddelbit, er selvfølgelig hele seddelen falsk. Motivet for å gjøre det på denne måten, vet vi ikke. Men det er mulig å få erstattet en ødelagt seddel, dersom en større del er i behold, sier politiadvokat Bertil Hast Rønnestad.

Han skal være aktor i falskmyntersaken, som kommer opp i Bergen tingrett før jul.

Minstestraff: 3 års fengsel

Politiet mener 36-åringen har produsert de falske sedlene på fargeprintere han disponerte. Politiet vil inndra to printere fra mannen.

Spørsmålet er om han visste at det var en falsk 500-lapp

Jostein Alvheim, forsvarer for mann som er tiltalt for å brukt en falsk seddel

— Vi ser på dette som en samfunnsskadelig og alvorlig forbrytelse. Det gjenspeiles også i minstestraffen. Den er tre års fengsel, sier politiadvokat Bertil Hast Rønnestad.

I tiltalen anklages mannen for å ha laget minst 152falske 500-kronerssedler.

Politiet har ikke funnet så mange sedler. Ifølge Rønnestad er antallet falske sedler i tiltalen i stor grad basert på det mannen selv har erkjent.

— Min klient har delvis erkjent det faktiske forholdet i tiltalen, sier advokat Stein Erik Ottesen, som forsvarer bergensmannen.

Oppdaget på Esso

Opprullingen av falskmyntersaken startet en fredag i januar i fjor.

Da fikk politiet melding om at det var brukt en antatt falsk 500-lapp på Esso-stasjonen i Skjold-skiftet i Bergen. Betjeningen oppdaget ikke den mistenkelige 500-lappen før kunden var forsvunnet. Det gikk likevel bare noen dager før kunden, en mannlig bekjent av 36-åringen, ble pågrepet.Noen måneder senere slo altså politiet til mot 36-åringens bolig. Seddelen som ble brukt på Esso-stasjonen, mener politiet at 36-åringen ga til sin bekjente.

Bekjent nekter skyld

Også 36-åringens bekjente er nå tiltalt i saken. Han er tiltalt for å ha brukt en av de falske sedlene, men ikke for medvirkning til selve forfalskningen.

Vi ser på dette som en samfunnsskadelig og alvorlig forbrytelse

Bertil Hast Rønnestad, politiadvokat

Ifølge denne mannens forsvarer, advokat Jostein Alvheim, erkjenner han ikke straffskyld.

— Spørsmålet er om han visste at det var en falsk 500-lapp, sier Alvheim.

Begge mennene er også tiltalt for noen mindre narkotikaforbrytelser. Rettssaken mot dem vil gå som én sak.

Politiadvokat Rønnestad har ennå ikke avgjort hvilken straff han vil be om for 36-åringen.

— Minstestraffen er som sagt tre års fengsel. Men det typiske er at det gis en deldom i slike saker, med ubetinget fengsel i fire til seks måneder, sier Rønnestad.

FARGEPRINTERE: Politiet mener 36-åringen har laget minst 152 falske 500-lapper på fargeskrivere. Da de ransaket hjemme hos mannen i mars i fjor, fant de både halvferdige og ferdige seddel-kopier - og to fargeprintere.
Politiet