— Ja, det var min oppfatning av at jeg ble kastet ut fordi jeg var kritisk til Gassnovas og Olje- og energidepartementets planer for videreføring av Mongstad, sier Karen Helen Ulltveit-Moe til VG lørdag.

Statsråd Ola Borten Moe valgte å fjerne den profilerte økonomiprofessoren fra Gassnovas styr i fjor sommer. I følge VG mente Ulltvei-Moe at Gassnovas burde trekke sin støtte til fortsatt Statoil-ledet satsing på Mongstad.

Mongstad-kritikk

Gassnova har som formål å forvalte statens interesser knyttet til CO2-håndtering, og er rådgivende organg for Olje- og energidepartementet i forbindelse med Mongstad. Først ut var Kristin Halvorsen

Ulltveit-Moe er en av flere som har uttrykt seg kritisk til Jens Stoltenbergs månedlandingsprosjekt på Mongstad i Austreheim kommune. I en fersk biografi forteller tidligere SV-leder Kristin Halvorsen Kristin Halvorsen at hun angrer på at hun ikke fulgte Finansdepartementets råd om å la Statoil dele regningen for fullskala rensing av Mongstad. Halvorsen er kritisk til Statoils innsats, og hevder de ikke har gjort nok for å sikre regjeringens månelanding.

— Det mest fornuftige sagt om Gassnova den siste tiden, er Kristin Halvorsens innrømmelse av at de burde hørt på Finansdepartementet i dragkampen om avtalen om CO2-prosjektet på Mongstad. Det gjorde man ikke og det gjorde at man overlot renseprosjektet på Mongstad til Statoil snarere enn til Gassnova, sier Ulltveit-Moe til VG.

Venstre om

Også Venstre-leder Trine Skei-Granse har uttalt seg kritisk om prosjektet.

— Jeg er enig med Kristin Halvorsen: Avtalen staten gjorde med Statoil i 2006 om Mongstad var dårlig.

— Mongstad er feil prosjekt på feil plass med feil aktører. Problemet er at det har gått prestisje i saken etter at Stoltenberg holdt sin famøse månelandingstale. Jeg tror ingen, innerst inne, tror at dette renseanlegget noen gang blir bygget, sier Grande.

Fullskalaprosjektet Mongstad har en investeringskostnad på 25 milliarder kroner.

Er Mongstad et godt klimaprosjekt?

GIKK AV: Karen Helen Ulltveit-Moe måtte gå som styremedlem i Gassnova i fjor sommer.