— Jeg kan ikke spise meg mer enn mett, heller. Jeg er glad for at firmaene vokser og utvikler seg, at arbeidsplassene er trygge og at jeg våkner frisk og opplagt hver eneste morgen. Ut over det har jeg ikke så mange ambisjoner på egne vegne, sier Helge Eide Knudsen til Bergens Tidende.

Med en ilignet skatt på over 11,5 millioner kroner er han blant dem som bidrar aller mest til felleskassen. Det synes han er helt greit:

— Det som tjener mest, bør også betale mest skatt. Men staten må ikke bli for grådig, heller, sier Knudsen.

— Betaler du din skatt med glede?

— Hvis jeg hadde følt meg overbevist om at myndighetene disponerte pengene på riktig måte, ville svaret vært et ubetinget ja. Men jeg er ikke alltid like enig i de politiske prioriteringene som gjøres. Jeg er for skatt på inntekt som man tar ut til eget forbruk, men formuesskatt er jeg helt imot. Den tar av kapitalen til næringslivet, sier Helge Eide Knudsen.

Startet med tomme hender

Knudsens høye inntekt kommer verken fra Spar Kjøp eller Spar Shipping. Den er utbytte fra Knudsens investeringsselskap Westcoast Invest.

— Jeg er ikke tilhenger av å ta utbytte fra primærvirksomheten. Selv om både Spar Kjøp og Spar Shipping går godt, er det viktig at driften er så trygg og god som mulig. Det er annerledes med investeringsselskapet. Det har ingen ansatte, utenom meg selv, og når jeg setter pengene inn i firmaet igjen slipper jeg å betale høye kassakredittrenter, sier han.

Knudsen startet sitt forretningsimperium da han og konen vinteren 1962 sikret seg et stort parti garn. Salgslokale hadde de ikke, så Knudsen kjørte Vestlandet rundt i sin Skoda stasjonsvogn. Siden har det bare gått oppover for Laksevåg-gutten.

— Det har vært et slit, men det har vært veldig moro. Og så har jeg vel hatt litt flaks innimellom, mener han selv.

Mange rike arvinger

Også sønnene til Helge Eide Knudsen er langt oppe på inntekts- og formuestoppen i Bergen. Ellers er disse listene dominert av familienavn som Grieg, Odfjell og Mowinkel.

Hele fire bergensere hadde en nettoinntekt på over 20 millioner kroner i fjor. Dette gjelder selvfølgelig bare dem som mottar likningsoppgjøret om våren. En rekke av de aller rikeste blir liknet om høsten.

Solfrid Øvrebø er den yngste på inntektstoppen. Hun fylte 25 år i april, og hadde i fjor en nettoinntekt på 25,2 millioner kroner. Bare slått av Arne Gjerde (64) og Helge Eide Knudsen (70).

Øvrebø ønsker ikke å snakke med Bergens Tidende om likningstallene sine. Men familien står oppført som eier av en rekke selskaper i Fjaler. Konsernet Gjølanger Bruk gikk i 2001 med 44 millioner kroner i overskudd. Regnskap for 2002 er ennå ikke levert.

Rett under Øvrebø står Braathens-arvingen Bjørn Anders Braathen (27) med 18,1 millioner kroner i nettoinntekt i fjor.

Shippingmannen Tom Chr. Steckmest (39) markerer seg også kraftig på listene. Han står oppført med 21,1 millioner kroner i inntekt og 194,8 millioner i formue.