— Bilen er verdt fire dagslønner. Hvis jeg skulle lure noen, hadde jeg vel krevd et mye større beløp, sier mannen til bt.no på telefonen fra Nigeria.

Politiet fant nylig bilen hans dumpet i sjøen under Hagelsundbrua utenfor Knarvik, sammen med åtte andre bilvrak. Rattet var låst ved hjelp av stropper, noe som tyder på at bilen ble dumpet med hensikt.

- Lite verdt

Selv sier bileieren at bilen var borte da han kom hjem fra en jobbreise i utlandet.

— Dette var en nummer to bil som ikke var verdt noe, men jeg anmeldte forholdet likevel.

Forsikringsselskapet Gjensidige har brukt undervannskamera og kranbåt for å hente opp vrakene, og tror det dreier seg om en forsikringssvindel. Mannen som bt.no har snakket med, benekter på det sterkeste at han er involvert i en svindel.

- Neppe biltyver

Gjensidiges utreder Eivind Sverdrup mener det er lite sannsynlig at biltyver har dumpet vrakene.

— Det kan vekke stor oppsikt, og vil dermed være en stor risiko. Bilen driver en stund i vannet før den synker. Hvis du har stjålet en bil og ikke vil bli oppdaget, er det langt mer sannsynlig at du diskré forlater bilen på en parkeringsplass, sier han.Bileieren i Nigeria blir irritert og truer med advokat da bt.no spør hvorfor en biltyv skulle ha dumpet bilen hans i sjøen.

Han bekrefter at han har fått forsikringsoppgjør for bilen.

— Absolutt. Bilen min ble stjålet fra utsiden av huset. Er det ikke det vi kjøper forsikring for? spør han retorisk.

Risikerer fengsel

Syv av ti biler er foreløpig identifisert etter storfangsten under Hagelsundbrua. De fleste bilene lå på sjøbunnen med registreringsskiltene på.

Blir en tatt for forsikringssvindel, risikerer en fengsel i opp til seks år, tilbakebetaling av forsikringspremien, dekning av kostnader til å heise vrakene på land og fremtidig forsikringsnekt.

FISKET OPP: Rattet er stroppet fast, og vognkortet lå fortsatt i bilen på havbunnen.
GJENSIDIGE