Den britiske turisten James Castleden er rasende etter å ha fått parkeringsgebyr i Bergen.

500-lappen røk på Bradbenken fordi han sto på en drosjeplass. Det mener Castleden var umulig å forstå.

— Hvordan kan jeg følge loven hvis ingen skilt forteller hvordan. Jeg ble fullstendig forvirret. Det er ingen klar indikasjon på at plassen kun er for drosjer, sier Castleden som har tatt bilder for å bevise nettopp det.

ULOVLIG: Taxiskiltet til venstre betyr at bilene på dette bildet er feilparkert. Elbil-ladestasjonen er også forbeholdt drosjer.
JAMES CASTLEDEN

Bildene viser at skiltet er plassert på fortauet mellom hovedveien og plassen, vendt vekk fra plassen. Det er også flere ordinære parkeringsskilt på plassen.

Avvist

Men klagen ble kontant avvist.

«Etter vår mening er det ingen tvil at at bilen din var parkert feil», svarte saksbehandleren i første omgang.

Torsdag kom det endelige avslaget, der trafikketaten fastholder at det finnes et taxi-skilt få meter fra parkeringsplassen.

«I Norge kan du ikke parkere innenfor 20 meter fra dette skiltet. Din bil sto 3-4 meter unna. Vi ser ingen grunn til å trekke tilbake gebyret», heter det.

Overraskende tall

Nå viser seg at Bergen kommune har skrevet ut 300 gebyrer akkurat på denne plassen i år. Det overrasker også avdelingsleder Arvid Heggestad i trafikketaten.

Det er mye, det synes jeg også Avdelingsleder Arvid Heggestad i trafikketaten

— Det er mye, det synes jeg også. Dette er sannsynligvis et av stedene der det ilegges flest gebyrer i Bergen. Det var 80 bare i juni. Jeg hadde sett for meg at det var mindre i senere tid, sier Heggestad.

Flere tiltak for å skilte tydeligere ser ikke ut til å gi noen effekt.

— Som bilist skal du kunne skiltreglene, men det er tydeligvis noen som ikke skjønner skiltingen, så vi har prøvd å tydeliggjøre hva som er avgiftsplass og hva som er drosjeplass. Vi har plassert en pil under parkeringsskiltet, og malt i bakken, sier Heggestad.

- Men dere skriver at ikke er noen tvil i avslaget? Virkelig?

— Jeg har ikke noen spesiell kommentar til det utsagnet, men legger ved et foto som ble tatt av oss i forbindelse med klagers ileggelse, sier Heggestad. Du kan se bildet til høyre.

«Ikke turistfelle»

Castleden var i Bergen i mai og det er usikkert om plassene var malt på det tidspunktet.

Heggestad innrømmer at malingen regner bort og må fornyes med jevne mellomrom.

- Er dette en turistfelle?

— Jeg føler det er feil å si. Vi har gjort det som er mulig. Det burde være mulig å skjønne at dette er en drosjeholdeplass. Skiltingen er som den skal være, sier Arvid Heggestad.- Det er vanskelig å si om det skyldes uoppmerksomhet eller om folk tar en kalkurert risiko. Torsdag var det ilagt tre gebyrer - alle var bergensbiler, sier Heggestad som også finner en danske, en russer og en tysker blant de ferskeste synderne.

Ingen nåde

— Generelt er det ingen nåde. Da skal det være spesielle omstendigheter som nødrett og akutte situasjoner. Så vidt meg beskjed har ingen fått gjennom en klage etter feilparkering på Bradbenken, sier parkeringssjefen.

Bergen kommune har ikke egne tall over hvor mange utlendinger som får forelegg.

— Jeg tror ikke de er overrepresentert, men vi har hatt problemer med bobiler i sentrum, særlig i C. Sundt gate der det er soneparkering. Vi må se på hva vi kan gjøre for å redusere det, sier Heggestad.

Han har følgende råd til turistene:

— Jeg har kjørt en del i byer i utlandet, og da prøver jeg å finne et sted der det koster penger. Da er man rimelig trygg. Det er sjelden gratis å parkere i en by. Finn et sted der det står en P, eller kjør inn i et parkeringshus.

Betalte til slutt

Nå har Castleden bestemt seg for å betale.

— Jeg betalte boten fredag morgen siden jeg ikke kan dra tilbake til Norge for å forfølge dette, men det er ikke fordi jeg er enig i avgjørelsen. Jeg håper at dette vil fører at til at andre uvitende turister unngår urettferdige bøter, sier han.

Tips om parkeringssaker? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

HAR MALT: Dette bildet ble tatt torsdag og Trafikketaten i Bergen kommune mener det beviser at det er godt skiltet på stedet. Samtidig innrømmer at de malingen forsvinner med jevne mellomrom.
TRAFIKKETATEN BERGEN KOMMUNE