I sorteringsannlegget til Fretex på Kokstad utenfor Bergen står fem personer ved et samlebånd — hele dagen. Jobben er å sortere det bergenserne dumper i Fretex’ klescontainere. Det er ikke alltid en like hyggelig jobb.

— Det er ingen grenser for hva folk hiver oppi boksene våre, sier Hildegunn Aasheim, arbeidsleder hos Fretex på Kokstad.

Hun viser frem og forteller om uendelige mengder med møkkete og utslitt undertøy (Fretex ønsker ikke undertøy overhodet), skitne og hullete dyner, gamle aviser, ølbokser og annet husholdningsavfall.

Ødelegger rene klær

Husholdningsavfall som kastes i containerne renner ofte ut og ødelegger mengder med rene og fine klær som andre har donert, og som bare må kastes.

Aasheim forteller at en del også bruker tøyboksene som sine faste, personlige bossbøtter.

— Det er trist at folk holder på slik. Det innebærer et enormt ekstraarbeid for dem som jobber her, sier Aasheim.

I fjor kastet Fretex Vest 360 tonn ubrukelige klær og annet avfall som leveres inn. Dette kostet selskapet over 400.000 kroner.

Ting var bedre før. Så ille som det er i dag, ble det ikke før BIR innførte avgift på restavfall de henter fra private husholdninger for noen år tilbake, forteller Aasheim.

Fant avføring

Inge Olav Fonn er produksjonsleder ved Fretex på Kokstad. Også han er veldig oppgitt over at klescontainerne stappes fulle av ting Fretex ikke kan bruke til noe som helst.

— Folk kaster for eksempel hele poser med usløyet fisk, som ligger og råtner. Lukten setter seg i alt som er i containeren, og alt må kastes, forteller han.

En gang fant han også ren avføring.

— Lunsjen gikk ad undas, for å si det slik.

Sprøyter og medisiner

— Vi finner sprøyter med spiss og reseptbelagte medisiner, forteller Jan Åge Grastad, teamleder i transportavdelingen.

Han tror en del av medisinene havner i tøycontainerne når pårørende rydder opp i dødsbo.

— Da hiver de alt som er uten å tenke seg om, sier han.

Samtlige bt.no snakker med på anlegget uttrykker stor frustrasjon over alt som må sorteres vekk fra de brukbare klærne. Ofte stinker posene som åpnes av råtten mat eller fordi klærne rett og slett er fulle av møkk. Nesten alle bruker hansker av frykt for å treffe på sprøytespisser eller andre farlige ting under sorteringen.

- Noe galt med moralen

— Det er noe galt med moralen hos folk. Det er vanskelig å forstå hvorfor dette skjer.

- Hva kunne dere brukt de 400.000 kronene til i stedet for å kaste andres boss?

— Vi kunne sysselsatt flere mennesker, slik at flere kunne kommet her på attføringsarbeid.

- Tror du det noen gang blir bedre?

— Det har vært stabilt på dette nivået lenge nå. Men det er jo lov å håpe.

Si din mening i kommentarfeltet under!