En tidligere sjef i et transportselskap i Bergen (56) og en selvstendig næringsdrivende (33) er begge tiltalt for grov økonomisk utroskap og bedrageri for flere millioner kroner.

Transportsjefen skal urettmessig ha mottatt 325.000 kroner fra 33-åringens rengjøringsselskap i løpet av et halvår i 2008. Til gjengjeld skal transportsjefen ha betalt ut 3.750.000 kroner for fakturerte tjenester som aldri var utført, ifølge tiltalebeslutningen.

Begge erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet mandag formiddag. Men 33-åringen sa seg delvis skyldig i noen punkter i tiltalen.

— Det er en omfattende og alvorlig tiltale mot to personer, har politiadvokat Jan-Inge Raanes sagt til bt.no.

Les også: Tiltalte var i pengeknipe

Omfattende og alvorlig sak

  • De to mennene har gjort seg skyldig i bedrageri og utroskap på over tre millioner kroner, grov korrupsjon, merverdiavgiftsbedrageri på 1,2 millioner kroner og andre ting som i seg selv er alvorlig, ifølge Raanes.

I en koordinert politiaksjon i februar 2009 slo åtte tjenestemenn fra politiet, Skatteetaten og kemneren til mot den tidligere regionsjefen i transportfirmaet Nor Lines og innehaveren av renholdsselskapet.

— Det er sjelden politiet får saker om grov korrupsjon i vår region, og i denne saken har etterforskningen avdekket bedrageri i tillegg. Dette ble varslet skattemyndighetene, sier han.

Kreativ bokføring

Manglende regnskapsføring inngår også i tiltalen.

Innehaveren av rengjøringsselskapet skal ifølge tiltalebeslutningen ha droppet bokføringen av både utgående og inngående fakturaer. I perioden april 2007 til november 2008 unnlot han å bokføre 111 utgående fakturaer på til sammen nesten seks millioner kroner.

Han skal også ha forfalsket minst 18 fakturaer til ulike bedrifter, ved å fakturere dem for ett beløp mens han bokførte eller oppbevarte for bokføring et langt lavere beløp for den samme tjenesten.

33-åringen er også tiltalt for falsk forklaring etter pågripelsen i fjor vår.

Det er en omfattende og alvorlig tiltale

Politiadvokat Jan-Inge Raanes

«Har vært rimelig naiv»

Advokat Trond Christiansen, som forsvarer 33-åringen, har tidligere sagt at hans klient erkjenner å ha skrevet ut fakturaer for arbeid som ikke er utført, men mener dette skyldes misforståelser.

— Min klient ser at han har gjort feil, men er sterkt uenig i tiltalen som helhet, iallfall det som går på korrupsjon. Penger som er betalt til transportsjefen, har min klient oppfattet som et lån, som han forventer å få tilbake. Det har ikke vært betaling i bytte mot fordeler. Men han ser i ettertid at han har vært rimelig naiv, sier Christiansen.

Over 20 vitner skal forklare seg i saken.

FAKSIMILE: BT 12. februar 2009.