Neste uke strømmer norske barn tilbake til klasserommene. Mange stiller i nye klær og sko med ny  sekk, matboks og annet utstyr. Et innkjøp til skolestart kan fort komme opp i flere tusen kroner.

I anledning skolestarten har Nordeas forbrukerøkonom Christine Warloe tatt for seg rimelige og dyre butikker. Hun mener foreldre bør være mer bevisst på hvor store summer de kan spare på å tenke seg om før de handler.

- Vi tok en sveip i rimelige og dyre kjeder og så på hvor store forskjellene er, avhengig av om du velger et rimelig eller dyrt alternativ, sier Warloe til Aftenposten.no.

- Gode vaner

Hennes handleturer av klær, sko, sekk, penal, gymsko, matboks, bokpapir og lignende endte på henholdsvis 2762 og 7196 kroner. Godt over 4000 kroner i forskjell.

- Det kan fort komme opp i veldig store summer dersom du ikke er bevisst på hva du velger. De rimelige alternativene er i svært mange tilfeller mer enn gode nok, sier Warloe.

Hun anbefaler foreldrene å være bevisste på hva de kjøper, også slik at de fremstår som gode rollemodeller for barna.

- Skolestart er en flott anledning til å lære barna om pengebruk. Ved å etablere gode forbruksvaner tidlig, kan vi lære barna måtehold og fornuftig pengebruk.

- Har god råd

En undersøkelse utført av Synovate på vegne av Nordea viser at norske foreldre ønsker å holde igjen på pengebruken på barna sine.

Følg Aftenpostens økonomiseksjon på Facebook

82 prosent er helt enig eller enig i at det er viktig å ikke gi etter for alle barnets ønsker. 

Mange er også opptatt av å lære barna at det ikke alltid er merket som betyr noe. 76 prosent er helt enig eller enig i denne påstanden.

Men bare 29 prosent er helt enig i at de er et godt forbilde for barnet når det gjelder pengebruk og sparing. 34 prosent er enige i påstanden.

Nesten 4 av 10 anser seg ikke å være et spesielt godt forbilde på dette området.

- Norske foreldre har aldri hatt så god råd som de har nå med lav rente og gode lønnsoppgjør. En del føler nok at de selv ikke viser det rette måteholdet, samtidig som de ønsker at barna skal lære at de ikke kan få alt. Men barn lærer mest av hva du gjør, ikke hva du sier. Så hvis du selv stadig kommer hjem med nye handleposer, blir det ikke så lett for barna å forstå at de ikke kan få det de ønsker seg.

Warloe minner om hvor tøft det er for unge å etablere seg på boligmarkedet i dag. Med gode forbruksvaner vil man stå bedre rustet til å klare å spare opp egenkapital og betjene boliglån når den tid kommer.

Finn fram sparegrisen

Forbrukerøkonomen mener også at skolestart er en god tid til å starte opp med lommepenger.

- Man må jo se an hvor modent barnet er, men mange vil nok være klare ved skolestart. Det er en fin måte å lære verdien av penger slik at de forstår at det er begrenset av dem. Og hvis de ønsker seg noe, må de lære at de må de spare.

Omtrent halvparten av norske foreldre sier at de sparer for barna sine. Warloe vil også slå et slag for den gode gamle sparegrisen.

- Sparegrisen bør ikke settes vekk. Vi voksne bruker jo stadig mindre kontanter, men mynter er flott til å gjøre penger mer konkret. Barna merker at grisen stadig blir tyngre og det er en god oppmuntring til å spare.