De deler nemlig leiligheten sin med turister og andre som besøker Bergen, til 600 kroner natten.

— Det er en fantastisk løsning, og gir oss en ekstra og god inntekt, sier Skjæveland, som både jobber og studerer økonomi på deltid.

I treromsleiligheten på Nordnes er nærmest alt av kjæresteparets eiendeler til fri disposisjon, og det er gratis frokost og sengetøy inkludert i prisen.

Selv om man betaler en bestemt sum for bestemte dager, og som verten må godkjenne, åpner man likevel opp hjemmet sitt.

Booker på nettet

Hele systemet baseres i stor grad på tillit mellom vert og leier.

— Man bør nok være en litt over gjennomsnittet åpen person for å gjøre det. Mange er skeptiske til konseptet, men vi har aldri hatt noen ekle opplevelser, sier Skjæveland.

Det er gjennom det globale husdelings-nettstedet Airbnb at gjester kan booke rommet i kjæresteparets leilighet.

PRAKTISK PYNT: - Jeg pleier å vise turistene disse figurene peke på hvor de bør gå.
ANTON LIGAARDEN
KLART TIL BRUD: Gratis Kvikk Lunsj hører med til gjestene i kjæresteparets ledige soverom.
ANTON LIGAARDEN
LEDIG ROM: - Vi hadde ikke leid ut det tomme rommet fast. Fordelen med Airbnb er at du kan velge å si nei innimellom, forteller Marlene Skjæveland (23). Hun og kjæresten Shane Hayden (28) tar 600 kroner for rommet pr. natt.
ANTON LIGAARDEN

Siden oppstarten i 2008 har tjenesten eksplodert, og i mai i år var det godt over 100.000 aktive oppføringer i over 30.000 byer fordelt på 192 land. Hensikten er å gjøre det enkelt å finne rimelige overnattingssteder, og det leies ut alt ifra soverom til husbåter og villaer verden over. Stadig vokser antall brukere og verter.

— Vi har selv brukt nettstedet mye på reise, både i Melbourne, Los Angeles og på Island. Erfaringene er kjempegode, og da vi kom hjem igjen til Bergen og hadde et ledig rom, så tenkte vi, hvorfor ikke?

Får karakterer

Knappe tre måneder har gått siden hun og kjæresten åpnet opp hjemmet for første gang. Siden da har det vært hektisk.

— Det har vært fullt kjør, og kun seks netter hvor vi ikke har hatt gjester. Men turistene er ikke mye hjemme, de skal ut og oppleve mest mulig på kortest mulig tid, forteller Skjæveland.

— Men, ja. Det kan bli litt slitsomt innimellom.

Som gjest skal man helst gi en karakter til verten etterpå. Det gis stjerner for grad av nøyaktig beskrivelse, renslighet, innsjekking, kommunikasjon, beliggenhet og verdi.

— Det gjelder å score bra på verdi. Der kan man hanke inn stjerner hvis man legger litt ekstra penger i god mat, som skikkelig norsk pålegg, sier en annen av husvertene på Nordnes.

Få i Bergen

Som Skjæveland er han en av dem som har fått flest positive tilbakemeldinger, og leier ut leiligheten som han selv bor i, en toroms på drøye 30 kvadratmeter.

— Jeg jobber mye nattevakter, og prøver å tilpasse jobben etter når gjestene ønsker å booke. Men det er mye mer labert nå enn hva det var i sommermånedene, sier han, og anslår at biinntekten kan ende på mellom 15.000 og 20.000 kroner i året.

Selv om tusenvis av ledige rom popper opp verden over, viser et enkelt søk at tjenesten ikke akkurat har eksplodert i Bergen. En helg i november gir 20 treff, med alt ifra en toroms leilighet til et rom på et loft.

Hos utleieren på Nordnes er prisen 850 kroner natten, en sum som han blant annet kom frem til etter å ha vurdert de andre objektene.

— I tillegg plusset jeg på litt siden jeg bor midt i turiststien. Samtidig spiller det inn hvor mye man ønsker å ta for å gi slipp på hjemmet sitt. Man lar jo fremmede folk snike i privatlivet sitt, sier han.

HUSVERT: Søndag er det et vennepar fra USA som har booket seg inn hos Marlene Skjæveland (23) og kjæresten på Nordnes. - De skal på Norway in a Nutshell, så jeg regner med å ikke se så mye til dem, sier hun.
ANTON LIGAARDEN