• Jeg må si jeg er i sjokk. Jeg regnet med en normal håndverkerpris på rundt 800 kroner timen, sier BKK-kunde.

Da arkitekt Bjørn Hellebø skulle skifte kledning på huset sitt, kontaktet han BKK for å få hjelp til å montere ned et oppheng for ledningen som fører strøm inn i huset.

BKK sendte to mann for å utføre oppdraget. De kom og skrudde ned en skrue og hektet av ledningen. Det tok under 13 minutter, ifølge Hellebø.

— Fikk sjokk

En time senere var kledningen på plass, og de to ansatte fra BKK kom tilbake for å skru på plass igjen skruen og feste ledningen.

— Jeg må si jeg fikk sjokk. Totalt vil jeg tro de brukte 20 minutter på selve jobben. Jeg regnet med det var en normal håndverkerpris på rundt 700-800 kroner/timen. En timepris på over firetusen kroner henger jo ikke på greip. Det er hårreisende, sier Hellebø til bt.no.

Det viser seg at BKK har fastpris på slike oppdrag.

Vi har ingen fortjeneste på dette

Anne Mette Tuvin, kommunikasjonsrådgiver i BKK

— For å si det slik: Du og jeg kunne gjort den jobben på under en halvtime. Å ha en fast avtale på en slik minijobb, syns jeg er urimelig.

- Ikke tryllekunstnere

Hellebø bestemte seg for å klage på den stive timeprisen.

— Jeg synes svaret jeg fikk var vel arrogant. Det er snakk om håndverkere og ikke tryllekunstnere, ler Hellebø.

I svaret til Hellebø fra BKK skriver BKK: «På denne typen oppgaver har vi etablert en fast pris. Dette for å kunne gi kunden en pris i forkant av oppdraget. I tillegg til tid til selve utførelsen av oppdraget er det beregnet kjøretid, utstyr, materiell og administrasjonskostnader.»

— BKK mener virkelig at det er en jobb som er verdt det de fakturerte meg. Men det syns ikke jeg. Jeg fikk heller ikke noen god forklaring på hvordan de har kommet frem til denne prisen. Jeg synes BKK bør gå i seg selv. Vi er vanlige kunder hos dem, også, og jeg synes de oppførte seg arrogant, sier han.

- Billigere med fastpris

BKK på sin side forsvarer prisen fullt ut - og mener alternativet ville blitt enda dyrere for kundene.

Det er snakk om håndverkere og ikke tryllekunstnere

Bjørn Hellebø, prissjokket huseier

— På denne typen jobber har vi de senere årene valgt å operere med en fastpris. På sikt mener vi det blir billigere for kundene, sier Anne Mette Tuvin, kommunikasjonsrådgiver i BKK med ansvar for infrastruktur.

- Hvordan det?

— Vi har flere tusen tilsvarende jobber. Hvis vi skulle reist ut for å se og gi pris på hver enkelt jobb, og så komme tilbake igjen for å gjøre jobben, da hadde det kostet enda mer tid og administrasjon fra vår side, sier Tuvin.

- Ingen fortjeneste

- Mange vil fortsatt mene at over 4000 kroner er dyrt?

— Det er et beløp basert på de erfaringene vi har med denne typen jobber. Vi beregner tid fra vi sender folk ut til det aktuelle stedet, til de er tilbake igjen og klare for en ny jobb. Vi har ingen fortjeneste på dette, sier Tuvin.

Hun sier at beløpet omfatter reise til og fra for to personer, noe BKK alltid har på slike jobber i høyden - av sikkerhetsmessige årsaker.

— Dessuten skal utstyr fraktes, noen ganger også lift, og det går litt materiell. Noen ganger må vi også koble fra strømmen fordi kunden skal gjøre noe arbeid i mellomtiden, og så må vi tilbake og koble på strømmen igjen. I de fleste tilfellene er det det som skjer, sier BKKs kommunikasjonsrådgiver.

Tuvin sier også at kundene skal få en ordrebekreftelse med pris i forkant av jobben.

— Fastprisene ligger også ute på vår hjemmeside.