— Sjokk og vantro, regelboken er kastet. Den europeiske sentralbanken skal kjøpe statsobligasjoner og EU lager ett nødfond. Så langt ser det ut til at finansmarkedene tar godt i mot tiltakene, skriver økonom Bjørn-Erik R. Orskaug i DnB NOR i en rapport mandag morgen.

Det internasjonale pengefondet (IMF) vil trolig bidra med rundt 220 milliarder euro.

EU-landene som i natt kom til enighet om å sette tilside 500 milliarder euro for å hjelpe medlemmer i gjeldskrise, ser foreløpig ut til å ha reddet fellesvalutaen.

— Det er vanskelig å se for seg større tiltak. Med andre ord: Går ikke dette, går det vel aldri. Markedene ser ut til å reagere positivt, skriver Orskaug, ifølge Aftenposten.no.

Børsene til himmels Børsene i Finland (+ 7,7 prosent), Sverige (+ 6 prosent), Danmark (+ 6 prosent) og Oslo (+ 5 prosent) stiger bratt opp etter en times handel mandag morgen.

De ledende børsindeksene i Frankfurt og London stiger rundt 3,5 prosent. Paris-børsen er opp 6,7 prosent.

Amerikanske indekser sikter mot en oppgang på 3-4 prosent ved åpning i ettermiddag, norsk tid.

Euroen stiger mot dollar, etter mange dager med kraftige fall. Nikkei-indeksen i Tokyo steg 1,61 prosent i natt, mens Hong Kong Hang Seng-indeksen endte 1,34 prosent i pluss.

Mandag morgen ble det kjent at Den europeiske sentralbanken (ESB) snur tvert om, og likevel åpner for å kjøpe statsobligasjoner i finansmarkeder som ikke fungerer. Hensikten er å sikre flyt og tillit i handelen.

— Det er denne typen modige tiltak vi har ventet på, skriver Danske Bank i en kommentar.

I tillegg vedtok IMF søndag kveld sin del på 30 milliarder euro av den varslede krisehjelpen på 110 milliarder euro til Hellas. EU bidrar med de resterende 80 milliardene til Hellas.