— Ulykken var tragisk, men jeg har overhodet ikke følt noe skyld for eksplosjonen, sier Trond Emblem.

Som en av tre personer ble han dømt i Bergen tingrett etter eksplosjonen. I mars i fjor ble Emblem dømt til halvannet års fengsel.

Dommen er anket av blant annet Emblem, og er dermed ikke rettskraftig.

— Tvert imot har jeg brukt mye tid på å få vite hvorfor tankene eksploderte. Den uvissheten om hva som har skjedd, er ikke kjekk, sier Emblem.

Det han derimot angrer på, er at Vest Tank tok imot den første båten fra oljehandelsselskapet Trafigura, «Probo Emu». Som styreleder i Vest Tank var Trond Emblem med på avgjørelsen, fordi selskapet så på båten som en mediemessig belastning.

Blant annet Dagbladet skrev om at båten skulle til Sløvåg: «Probo Emu» var søsterskipet til «Probo Koala», en båt som leverte samme type giftig avfall i Elfenbeinskysten.

Avfallet fra «Probo Emu» ble liggende lagret på tankanlegget i Gulen.

Etter denne første henvendelsen, kom etter hvert flere Trafigura-båter til. Det var behandlingene bensinen fikk om bord på disse båtene dommerne reagerte på.

Emblem selv mener at han ble lurt.

— Når en vet hva som skjedde i ettertid, burde vi aldri tatt imot. Men om eksplosjonen tenker jeg at vi ikke kunne ha gjort så mye annerledes. Jeg følte at vi hadde kontroll, og var trygge på det som skjedde, sier Emblem.

Datteren Linn Rine er en av tre av Emblems barn som nå jobber for faren.

  • Vi sjekket altfor dårlig hvem vi solgte til, sier hun.