— Dårlig forslag, kommer det kontant fra torghandler Stig Bredal Eriksen som har solgt suvenirer på Torget i 15 år.

Lørdag ettermiddag er det ganske stille på allmenninger og torg. Ingen cruiseskip i dag, og saftige regnbyger har ikke fristet så mange til byen.

— Jeg håper byrådet tar til fornuft. Turistene synes det er gøy med marked, men de må slippe å lete. Og vi må stå et sted der vi kan tjene penger, sier Bredal Eriksen som er fornøyd med plasseringen på Vågsallmenningen, særlig etter at Matbørsen med uterestauranter ble etablert.

Nordnes, Muren ...

I 2010 måtte Bredal Eriksen og de andre suvenirselgerne flytte fra Fisketorget etter bystyrevedtaket om at det på Fisketorget bare skal selges «naturlige og ferske kvalitetsprodukter, med vekt på lokale varer og spesialiteter fra hav og landbruk», som det står i vedtaket.

IKKE BARE MAT: Helge Snekkevik selger både egenproduserte og importerte varer på Fisketorget. Han reagerer på at politikerne viser til gamle dager når de bare vil ha mat på torgflaten. - Den gang ble det omsatt veldig mye annet her, sier han.

Siden har det vært mange forslag til hvor bodene som ikke selger mat skal stå, og torghandlerne har visst at dagens plassering er midlertidig. I august i fjor foreslo Bakke Gågaten på Nordnes. Da saken skulle behandles i det siste byrådsmøtet før sommerferien i år, var det snakk om Østre Murallmenningen ved inngangen til Gågaten. Men saken ble utsatt etter at Torghandlerforeningen kontaktet byrådsleder Monica Mæland. Når byrådet får saken på bordet torsdag 22. august, er det Nedre Korskirkeallmenningen som er blinket ut – forutsatt at parkeringsplassene forsvinner.

— I bakevjen

— Forslaget er veldig håpløst, vi blir liggende i en bakevje og kommer til å få stor nedgang i omsetningen. Turistene vil ikke se oss når bussene deres stopper på Torget, og de har ikke tid til å lete, sier Helene Vassbotn i naboboden til Bredal Eriksen.

— Forslaget om Nedre Korskirkeallmenningen er i hvert fall bedre enn Østre Murallmenningen, men fremdeles opplever jeg at suvenirselgerne halvveis gjemmes vekk, sier Ragnar Fjellskål, leder i Torghandlerforeningen.

- Mindre fiskesalg

Han frykter for at mangfoldet på torgflaten går tapt.

— Mangfold skaper trafikk. Fiskehandlerne trenger folk rundt seg. Uten folkeliv, blir det ikke handel, sier Fjellskål som tror på mindre fiskesalg når de andre varene forsvinner.

Susan Fosse har i over 20 år solgt egendesignede strikkevarer som produseres på Osterøy. Hun og to andre som selger lokalprodusert håndverk har dispensasjon til å stå på torgflaten sammen med fiskehandlerne. Men fra neste år må de flytte over gaten til Vågsallmenningen. Også hun frykter for mangfoldet med bare mat igjen på torgflaten.

Venteliste?

— Når vi er på ferie, oppsøker vi markeder for å ta med oss noe lokalprodusert hjem. Sånn er det med turistene i Bergen også. Jeg forstår ikke at politikerne gjør sånt mot lokale kunstnerne. Meg bekjent er det ingen venteliste av folk som vil selge lokalprodusert mat, så det blir mye ledig plass, sier Fosse.

Det tror ikke næringsbyråd Gunnar Bakke (Frp).

— Jeg har snakket med flere som driver med kortreist gårdsmat som ønsker plass på Fisketorget, så jeg er ikke redd for at det blir tomt. Vedtaket i bystyret i 2010 er klart; det skal bare være mat på Torget. Inntil bystyret bestemmer seg for noe annet, forholder vi oss til det, sier Bakke som regner med at bystyret behandler bodplasseringene i løpet av høsten.

- Må ha en avgjørelse

Regnet plasker ned, en og annen turist kikker på T-skjortene Stig Bredal Eriksen har fått designet og som produseres i Bangladesh.

- Hva med neste år når du må stå på Korskirkeallmenningen?

Stig Bredal Eriksen drar på det. - Jeg vil nok prøve, sier han.

Susan Fosse vet ikke hva hun bestemmer seg for, først må hun vite hva vedtaket i byråd og bystyre blir.

— Det er tøft, og jeg er litt lei. Vi trenger mer langsiktige kontrakter. Produksjonen av varene til neste år begynner nå, så vi må ha en avgjørelse. Men det er kundene som kommer til å tape mest, sier hun.