Kampen om hvem som får bli ny IMF-sjef pågår for fullt etter at Dominique Strauss-Kahn torsdag trakk seg fra stillingen som leder for det Internasjonale pengefondet (IMF).

Helt siden etableringen ved slutten av andre verdenskrig, har tradisjonen vært at en europeer har vært leder for IMF, mens en amerikaner har fått sjefsjobben i Verdensbanken.

Fremvoksende økonomier i Asia, Afrika og Sør-Amerika mener tiden nå er inne for å avslutte denne tradisjonen og la andre innta sjefsstolen.

De mener deres innvirkning på verdensøkonomien må gjenspeiles i de viktige institusjonene.

Les også:

— Må forstå EU

Men Europa er ikke klar for å gi fra seg makten. Tysklands kansler Angela Merkel mener de alvorlige gjeldsproblemene i en rekke euroland er et viktig argument for at også den neste IMF-sjefen må være fra Europa.

— De fremvoksende økonomiene har naturligvis en rett til å inneha toppstillingene i IMF eller Verdensbanken, men den nåværende situasjonen med betydelige problemer i eurosonen taler for en europeisk kandidat, sier Merkel ifølge Financial Times.

Tyskerne mener stillingen som IMF-sjef på sikt kan gå til en kandidat fra en annen verdensdel.

Olli Rehn, EUs økonomikommissær sier utnevnelsen bør skje på bakgrunn av kvalifikasjoner, men med klar henvisning til Europa.

— Den nåværende situasjonen krever at personen har solid kunnskap om den europeiske økonomien og beslutningsprosessene i EU, sier Rehn.

IMF godkjente lån for 92 milliarder dollar i fjor og de står for en tredjedel av krislånene som er gitt til eurolandene Hellas, Irland og Portugal.

Christine Lagarde, finansminister i Frankrike, er klar favoritt hos de fleste europeiske land til å bli den neste IMF-sjefen. Sverige og Italia har allerede gitt henne sin fulle støtte.

Sveriges finansminister Anders Borg peker på at IMF aldri har hatt en kvinnelig toppleder og at det er på tide.

  • Europa må stå sammen. Vi kan fremme en kandidat av svært høy kvalitet, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy, med klar referanse til Lagarde.

USA tier stille

USA har 17 prosent av stemmene i IMFs styre, som skal velge den nye sjefen, mens de europeiske landene samlet har litt over 30 prosent. Medlemslandene i IMF kan fremme kandidater til styret og den nye sjefen blir trolig valgt i løpet av en måned eller to.

Amerikanerne har foreløpig ikke erklært sin støtte til noen kandidat.

Økonomen Nouriel Roubini mener Europa vil klare å få Lagarde som ny IMF-sjef, fordi de fremvoksende økonomiene ikke vil klare å enes om å fremme en enkelt kandidat.

Les også:

Mulig ripe i lakken

Lagarde har foreløpig ikke kommentert spekulasjonene, men har sagt at den neste IMF-sjefen bør komme fra Europa, skriver blant andre Bloomberg.

Hun får flotte skussmål og skryt fra europeiske kollegaer og USAs finansminister Timothy Geithner har uttrykt stor beundring for den franske kvinnen. Hennes eneste ripe i lakken er den såkalte Tapie-saken.

Lagarde har fått krass kritikk for å ha stått bak en erstatningsutbetaling på 285 millioner euro til forretningsmannen Bernard Tapie i 2008. I ettertid hevder kritiske røster at avtalen ikke er lovlig og at Lagarde, som bobestyrer for banken Credit Lyonaise har gått ut over sine fullmakter. Innen 10. juni blir det avgjort om saken skal etterforskes.

Les også: