— Hvis jeg var under 25 år, ville jeg blitt fryktelig sint over at det eneste Navarsete gjør med boligproblematikken for de unge, er å lage en hjemmeside som viser meg diverse utregninger om boliglån. Det hadde jeg klart fint selv, sa Øye under Sparebank1 SR-Banks årlige eiendomsseminar i Bergen fredag.

Se til naboen Sverige

Den velkjente bedriftsøkonomen og bygningsingeniøren venter et ungdomsopprør, slik man ser tendenser til i Sverige med nettstedet www.jagvillhabostad.nu.

Her har over 12.000 ungdommer samlet seg for å vise sin misnøye over landets mangel på boliger - og vil således gjøre noe med det. Tallet på unge som tilslutter seg den uavhengige organisasjon vokser hele tiden, ifølge nettstedet.

Øye mener vi bør se den samme tendensen også i Norge.

— For første gang siden etterkrigstiden, så ser vi at en gruppe, altså de unge, går ned i boligkvalitet. Den store generasjonskløften presser markedet, og de unge faller ut.

Sentrum gjelder

Han er også lei av forståsegpåerne som mener det finnes flust av tilgjengelige boliger utenfor sentrumskjernene.

Øye fnyser av «40-plusserne» som sier at det ikke er en menneskerett å bo i sentrum.

— Slike uttalelser vitner om at man har har glemt at samfunnet er annerledes i dag enn for 30 år siden. Alt stappes inn i sentrum, og skal man være student i dag, så fungerer det ikke å bo i Os uten bil, for eksempel.

— Da sier jeg at jo, det er en menneskerett å bo sentralt!

Men selv om unge sliter med å komme seg inn i boliger som er sentrale nok, så står det ikke så aller verst til med Bergen, ifølge Øye.

— Det kan vi takke Bybanen for, for den har bidratt til å utvide begrepet «sentralt». Derfor er den veldig bra for Bergen, sier Øye.

Strenge kapitalkrav

Under frokostmøtet var også Bjørn Sivertsen fra SR-Markets hentet inn for å gi en markedsoppdatering.

En av bekymringene hans for hjemmemarkedet, er hvordan bankene opplever Finanstilsynets kapitalkrav om utlån til næringsaktiviteter.

— Norske banker er stilt ovenfor det strengeste kapitalkravet i Europa. Siden utlånsveksten må begrenses fremover, betyr det at bankene ikke kan låne ut penger i samme takt som før. Det kan igjen gå utover boligbyggernes aktivitet, fortalte Sivertsen.

- Ta vare på bankene

Trenger man som investor å hente inn kapital i årene fremover, ja, da bør man opptre pent og pyntelig.

— For de som har ambisiøse planer, og som trenger å låne mye penger de neste årene, ta godt vare på bankene deres. Det blir vanskeligere å ta tunge løft innenfor bedriftsmarkedskapitalen i årene fremover, sa Sivertsen.

Han viste spesielt til hvordan de store oljeinvesteringene skal finansieres, samt at fornying av energisektoren vil ta mye av kapital-kaken.

— Når bankene ikke har vekstmuligheter og folk ikke sparer mer, så må man ta kapitalen ett sted. Og den er knapp.

Har unge folk «rett» til å bo sentralt? Si din mening i kommentarfeltet!