— Det er en cocktail av ting som er bakgrunnen for børsfallene vi nå ser, sier meglersjef Christian Hansen i Norne Securities.

I går falt hovedindeksen ved Oslo Børs med nesten seks prosent. Fredag formiddag har børsen vært ned mellom to og fire prosent.

Ser også muligheter

— Det er utfordrende, men spennende tider. Selskapene leverer gode resultater og ser ut til å være priset veldig lavt. Men samtidig er man bekymret for hva som skjer med internasjonal økonomi, sier Hansen.

Han tror det er mulig å gjøre gode penger på å gå inn i aksjemarkedet.

— Spørsmålet er timingen, sier han.

Bank måtte få krisehjelp

Ifølge Hansen er det flere årsaker til at børsen i dag åpnet med et fall:

  • To medlemmer av den amerikanske sentralbanken gikk ut offentlig og viste sin uenighet med sentralbanksjefens signaler om vedvarende lave renter.
  • Det er fortsatt usikkerhet om hvordan USA og EU skal løse sine statsgjeldsproblemer.
  • «Philadelphia FED»-indeksen, som måler produsentenes tillit, ble lagt frem i går og viste de svakeste tallene siden mars 2009.
  • En europeisk bank fikk ikke tak i kreditt på vanlig måte, og måtte i går låne penger fra EUs krisefond. Selv om bankens navn er hemmelig, førte det til at prisen for å forsikre franske banker mot konkurs steg med rundt ti prosent.

Kan bli årsverste

Generelt er det en frykt i markedet for at interbankmarkedet skal stoppe opp, slik det gjorde i 2008. Da mistet bankene tillitten til hverandre, og nektet å låne hverandre penger.

— Bankene lever av å gjøre «korte penger» om til «lange penger» som de låner ut til kundene. Dersom interbankmarkedet tørker inn, stopper hele pengekarusellen bak i bankene opp, sier Hansen.

Etter en svært stygg start hvor Oslo Børs på det meste var ned nesten fire prosent, var hovedindeksen 10.40 på 344,36 poeng. Det tilsvarer en nedgang på 2,48 prosent i dag.

Dersom børsen ender på dette nivået, vil det være det laveste i år. Hovedindeksen var helt nede i 324 poeng den 9. august, men snudde da opp igjen før stengetid.