— 220 kroner for hver vår lille fisketallerken er veldig dyrt, sier polske Jolanta Wieclawska, som sammen med sin mor nyter henholdsvis breiflabb og steinbit i Mathallen på Torget i Bergen.

De så at prisene for de to små rettene var dyre, men ønsket likevel å oppleve hvordan eksotisk, fersk fisk smaker på et typisk turistspisested.

- Urovekkende

Bergens Tidende har denne uken fortalt om Joar E. M. Klette som skulle spise lunsj på Fisketorget med to kolleger fra Oslo. De tippet at regningen ville bli rundt 600 kroner til sammen, men måtte betale 1788 kroner.

Saken fortsetter under grafikken!

— Høres helt bak mål ut. Her hos oss får du mat til minst åtte personer for samme prisen. Jeg har sagt det før at Fisketorget i Bergen kun flyter på turister og ikke minst cruiseturistene, og det går ikke i lengden, sier Ketil Rismark, daglig leder i Ravnkloa Fisk og Skalldyr i Trondheim

For noen år siden sto Rismark frem og kritiserte Fisketorget på TV 2. Han sier han hadde håpet at Fisketorget hadde bedret seg siden den gang.

— Vi har veldig mange kunder fra Bergen som skryter av oss og sier at de aldri handler på Fisketorget i Bergen. Det er rett og slett urovekkende for Fisketorget.

Voldsom uttalelse

Han reagerer også på uttalelse til torgsjef Bent Unneland om at Fisketorget kun er for dem med stor lommebok.

— Det var en voldsom uttalelse. Vi sier aldri sånn til kundene våre. Er de misfornøyd med prisnivået, så prøver vi å gjøre noe med det. Vi har ikke råd til å ekskludere noen. Vi kan ikke prise oss ut av markedet, sier Rismark.

Han forteller at Ravnkloa Fisk og Skalldyr også har hatt problemer og er blitt beskyldt for å være veldig dyre i forhold til andre.— Vi har sakte, men sikkert klart å legge oss på samme prisnivå som andre, selv om vi har en helt annen kvalitet enn for eksempel dagligvarebutikker. I dag ligger en liten sjømattallerken hos oss på rundt 250 kroner. Vi har også en sjømatanretning på kveldstid i restauranten vår der man kan spise så mye man vil for 600 kroner.

— Vi vil ta vare på kunden for enhver pris, sier Rismark.

Lever av lokale kunder

Daglig leder i Mathallen Oslo, Frode Rønne Malmo, sier at heller ikke de har råd til å ekskludere noen kunder.

— Turister er velkomne, men vi lever av våre lokale kunder. Vi jobber hele tiden for å gi et bredest mulig tilbud til flest mulig. Jobben til alle som driver butikk i Mathallen er å sørge for at vi har produkter av en riktig kvalitet i kombinasjon med riktig pris som gjør at folk velger å handle hos oss.

Malmo viser blant annet til at en porsjon blåskjell med frites, koster 149 kroner hos Vulkanfisk i Mathallen i Oslo.

— Vi har ikke råd til å henvende oss bare til gourmet-folket, vi må ha produktmiks tilpasset alle behov og prisklasser.

Reagerer ikke på prisen

Fiskeeksperten Reinhartsen Engros har holdt til på Fiskebrygga i Kristiansand siden 1995. I tillegg til salg av sjømat, har de også et lite kjøkken som de holder åpent om sommeren.

I år står sjømattallerken til rundt 300 kroner på menyen.

— Restaurantene i området tar også rundt 300 kroner for en tallerken med sjømat. Men, jeg hadde ikke reagert dersom prisen hadde vært 600 kroner, sier daglig leder Reidar Fredriksen og legger til:

— Mat i Norge er dyrt og lønnsnivået i landet likeså. Selv om det koster mye, er det likevel rimelig i forhold til lønnsnivået vårt. Man må også se på husleien. Er leien på Fisketorget høy, må man ta mer for tallerken enn der det er billig å leie, sier han.

Han forteller at en meny også fordyres dersom den skal bestå av forrett, hovedrett og dessert. Da kan en sjømatmeny fort komme opp i 500- 600 kroner.

— Tre anretninger tar lengre tid og det blir mer oppvask og emballasje. Da stiger fort prisen, sier han.

På Fisketorget i Bergen, forteller mor og datter fra Gdansk at de likevel er strålende fornøyd med oppholdet i Bergen. I dag er de på «Norway in a nutshell»-tur og ser ikke bort fra at det kan bli enda et fiskemåltid underveis.

— Vi vil jo prøve og smake når vi først er her, selv om det er dyrt, sier Jolanta Wieclawska.