De to Shell-naboene på Storetveit og Sletten i Årstad sør for Bergen sentrum har de siste ukene utmerket seg som verstinger på bensinpris.

Tirsdag har de satt ny prisrekord — igjen. Nå koster 95 liter oktan hele 15,92 kroner på den ene stasjonen og 15,91 på den andre. Aldri har bensinprisen vært høyere i Bergen.

Samtidig figurerer flere Shell-stasjoner i Fana på billig-listen (se faktaboks), mens Esso på Os er landets nest billigste med 12.93.

— Hvis de har satt prisrekord nå, så må det være snakk om lag-effekt (forsinkelse i systemet, red. anm). Oljeprisen har falt 5-6 dollar, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets.

«De tar det de får»

Kjus sier at Shell-stasjonene i Fana uansett ikke kan dekke seg bak oljeprisen.

— I snitt, for landet sett under ett, er det oljeprisen som styrer, men de lokale prisene kan ikke forklares med det. Stasjonene tar det de får. Dette er tilbud og etterspørsel. Og hvis det er stasjoner i nærheten av hverandre, så følger de vel med på hverandre, men det høres rart ut hvis det er to i samme kjede.

Bt.no har ikke lykkes med å få en kommentar fra Shell tirsdag kveld, men tidligere har selskapet forklart prisrekordene i Bergen med nettopp oljeprisen.

Store forskjeller

Torbjørn Kjus reagerer på prisforskjellene som han oppdaget selv i påsken.

— Jeg kjørte gjennom Oslo. Da så jeg nesten to kroner forskjell på en halvtimes kjøring. Hvis man skal oversette til globale oljepriser, tilsvarer to kroner 40 dollar i forskjell per fat.

Også daglig leder Ole J. Christensen i NAF Bergen har vært opptatt av de store variasjonene. Nylig lanserte NAF Bergen en app som viser bensinprisene. Over 25.000 har lastet den ned.

— Bilister er veldig irritert på den store variasjonen i bensinprisene. Når du skal kjøpe en vare, ofte for mer enn 500 kroner, og så får ikke en oversikt over hva det koster. Prisene kan jo variere fra 12 kroner literen til 15.50 kroner literen, som det kostet en plass i går. Da er det klart at noen tjener store penger, sa han i mars.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Spår bensinpris under 15

Kjus uttalte for en måned at det kan godt hende vi får se 16-tallet snart. I Bergen tirsdag er vi altså kun åtte øre unna, men nå tror analytikeren at det snur.

— Prisene bør gå ned igjen nå etter det som er skjedd med oljeprisen de siste dagene. Vi sier at det skal ned 30 til 50 øre literen. I snitt forventer jeg fort under 15 kroner de neste to til fire månedene, sier han.

Det skyldes at frykten for Iran-krisen ikke er like stor lenger. Oljeprisen har steget kraftig i frykt for konflikten om Irans atomprogram skal ende i krig.

— Forhandlinger med Iran starter lørdag, og Irak-premien er allerede tatt ut. I beste fall kan hele embargoen fra 1. juli bli fjernet, sier Kjus.

Kjører du like mye som før? Er du opptatt av prisene? Diskuter under:

BENSINEKSPERT: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets.
SCANPIX