• Ikke betal fakturaen, advarer Forbrukerombudet. - Det er ingen faktura, men et tilbud, svarer selskapet.

Firmaet Irepair International opererer med gateadresse i Sandakerveien 138 på «fakturaene» de har sendt til flere bedrifter. Det er samme adresse der Forbrukerombudet holder hus.

— Dette er nok svindel og det er jo et fiffig tilleggselement at de har samme adresse som oss, sier Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukerombudet.

— De er i hvert fall ikke her i huset, legger han til.

«Dette er ikke en faktura»

I en epost til BT skriver firmaet at det ikke er en faktura de har sendt ut, men at det er snakk om en kampanje.

«Om dere har mottatt tilbud fra oss og oppfattet dette som faktura beklager vi dette på det sterkeste. Dette er IKKE en faktura men et tilbud.»

- Aldri hørt om

Onsdag ble BT kontaktet av flere firma som hadde fått det de oppfattet som regninger fra firmaet.

— Vi har mottatt en faktura på 4500 kroner, men har aldri hørt om eller vært i kontakt med Irepair International. Det er ikke godt å si hva vi faktureres for, men det er snakk om reparasjon og knust mobilskjerm for 2015, sier Margunn Fintland i Metis Education til BT.

- Ren svindel

Et annet bergensfirma kontaktet BT like etter. De ønsker ikke å oppgi firmanavn, men historien er den samme. Firmaet kreves for 4500 kroner. I hvert fall opplever de det slik.

— Vi har aldri hørt om dette. Det er ren svindel, sier en mann ansatt i firmaet.

Frode Elton Haug i Forbrukerombudet opplyser at de har mottatt et tips om denne saken.

— Disse fakturaene er ren svindel. Kast dem, sier han.

- Vanlig før ferie

Han regner med at en rekke andre har mottatt det samme og ber folk være oppmerksomme på hva de betaler for dør de tar ferie.

— Det er vanlig å sende ut slike falske fakturaer like før sommer- eller juleferie. Man håper at noen skal la seg lure og betale, sier Haug.

Så langt har han ikke hørt om forbrukere som har mottatt regninger fra firmaet, og dermed er ikke denne saken tema for Forbrukerombudet.

— Det beste firmaene kan gjøre er å kaste fakturaen. De kan eventuelt anmelde saken til politiet, men det er usikkert om de har ressurser til å se på dette, sier han.

Telefonsvarer

Onsdag ringte BT flere ganger nummeret som står på fakturaen, eller tilbudet, som firmaet kaller det. Der kom vi til en telefonsvarer. Det ble opplyst at det var sendt ut tilbud på gratis reparasjon av alle mobiltelefoner for bedrifter for hele 2015.

— Det er jo ikke gratis når de sender regning for arbeid som ikke er gjort, sier Margunn Fintland.

BT sendte også samme dag epost til firmaet, uten å få svar. Torsdag forsøkte vi på ny, uten å oppnå kontakt.

Kansellerer

Torsdag klokken 13.05 fikk BT svar fra Irepair. De skriver dette:

«Om dere har mottatt tilbud fra oss og oppfattet dette som faktura beklager vi dette på det sterkeste.

Dette er IKKE en faktura men et tilbud.

Det står ingen steder at det er en faktura og det er heller ingen faktura nr som kommer frem på tilbudet.

VI har uansett besluttet og kansellere hele kampanjen grunnet noen mottatte klager, du kan derfor bare se bort fra tilbudet vi har sendt deg, og du er slettet fra våre registre.»