Avlyttingsskandalen er den største PR-skandalen i Rupert Murdochs karriere, skriver The Washington Post.

Den 80 år gamle mediemogulen har vært i hardt vær før, men avlyttingsskandalen er uten tvil den mest alvorlige PR-knekken for den australskfødte amerikanske forretningsmannen.

Norske medieeksperter er utvilsomt enige.

— Britiske politikere av alle partifarger har behandlet Murdoch som en keiser gjennom et par tiår. Nå er situasjonen en helt annen, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til aftenposten.no.

_> Det var en demning som brast, endelig våget man å si noe om Murdoch fordi man skjønte at hans stilling er blitt så svak nå at han ikke kan slå tilbake.

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund_

Parallell til arabernes opprør

Kokkvold mener det som utspilte seg i det bristiske parlamentet tidligere i uken var en sjelden og underlig affære.

— Vi snakker ikke lenger om politikere og kjendiser. Vi snakker om drapsofre og mulige terrorofre som har fått telefonen sin hacket. Det er fullstendig avskyelig, sa statsminister David Cameron til parlamentet onsdag.

— Det minnet meg om de arabiske opprørene i gatene der folk som aldri før har våget si noe om sine tyranner og herre, plutselig våget. Det var en demning som brast, endelig våget man å si noe om Murdoch fordi man skjønte at hans stilling er blitt så svak nå at han ikke kan slå tilbake, sier Kokkvold.

Den offentlige skandalen har ført til bred fordømmelse mot Murdoch, inkludert noe så sjelden som en fordømmelse fra det britiske parlamentet og til og med fra statsminister David Cameron som har nydt godt av Murdochs politiske støtte.

Truer oppkjøp

Selvom det ikke er noe bevis som knytter Murdoch selv til den ulovlige oppførselen hos News of the World, har skandalen rystet ved hans dominerende rolle i britisk presse og har fått mange til å betvile hans evne til forvalte det store medieimperiet som inkluderer eierandeler i amerikanske Fox TV network, the Wall Street Journal, the New York Post og 20th Century Fox movie studio, skriver avisen.

Skandalen kan også bidra til å sette kjepper i hjulene for News Corp. sitt forsøk på å få større kontroll med British Sky Broadcasting, BSkyB. News Corp. eier per nå 39 prosent av aksjene.

Saken er oppe til vurdering hos britiske politikere i disse dager.

— Jeg tror en av grunnene til at han «tok livet av» News of the World er at man frykter at det kan komme flere avsløringer, avisens renommé var ikke til å redde. Men hovedårsaken er nok at Murdoch ønsker å kjøpe opp Sky, han ville dempe skandalen slik at han kan ha håp om å få viljen sin gjennom hos politikerne. Men nå tror jeg det kan bli vanskelig. Myndighetene kan ikke si ja uten videre, jeg kan tenke meg at den utsetter beslutningen og overlater til konkurransetilsynet å bestemme, sier Kokkvold.

Handlekraft

Medieekspert Lasse Gimnes peker imidlertid på at Murdochs handlekraft kan bidra til å minske skadene.

— Det oser handlekraft av dimensjoner det han har gjort. Det er ingen liten avis han setter stopper for fra søndag av. Han mister et løssalg på 2,8 millioner, men skulle han få grønt lys til å kjøpe opp BSkyB vil han ende opp med å stå enda sterkere etterpå, sier Gimnes.

— Vil det som har skjedd nå med News of the World ha innvirkning på de andre mediebedriftene som Murdoch eier?

— Ikke dramatiske følger, men det vil få negative konsekvenser ikke minst i forhold til beslutningstagere som skal ta foreta fremtidige mediemessige dispensasjoner. Renomeet er betydelig svekket, men jeg tror ikke han har tenkt å gi opp søndagsmarkedet, sier Kokkvold.

_> Han er svekket, men måten han har ryddet opp på ved å legge ned avisen så resolutt har vært med på å gjøre skadene mindre.

Medieekspert Lasse Gimnes_

Gimnes tror ikke skandalen vil være skadelig på sikt for det generelle omdømmet hans.

— Han har fått en skrape i lakken, men medieimperiet hans vil fortsatt være stort og Murdoch vil fortsatt være mektig, sier Gimnes.

Han påpeker likevel at mye innen mediedrift fortsatt er avhengig av konsesjoner.

— Det handler om å ha tillit på den politiske arenaen i mange ulike nasjoner. Han er svekket, men måten han har ryddet opp på ved å legge ned avisen så resolutt har vært med på å gjøre skadene mindre, sier Gimnes.

Si din mening i kommentarfeltet under!