— Vi er glade for at du er du og at du valgte å tilbringe dagen med oss, sier Olav Munch, administrerende direktør for Kaffehuset Friele.

I produksjonslokalene på Nesttun gjorde de ansatte stor stas på sjefen og jubilanten Herman Friele onsdag. I kantineområdet er det dekket på til 100 personer og bursdagssangen klinger i veggene.

Frieles fremtid

I syv tiår har Herman Friele satt sitt preg på byen som forretningsmann og politiker. I dag er han styreleder i familieselskapet som han kontrollerer med broren Berent og datteren Birgitte. Før markeringen tar han imot BT på kontoret sitt. Med en så aktiv jubilant er det ingen vits å skue bakover. La oss heller snakke om fremtiden.

— Ja, nå får vi håpe jeg har noen, sier 70-åringen og ler før han fortsetter.

FEIRER: Her blir Herman Friele og Renate Hjortland servert under jubileumslunchen i familiebedriften.
ØRJAN DEISZ

— Jeg har den luksusen at jeg har total frihet til å gjøre hva jeg vil.

Den siste tiden har Herman Friele gjentatt sine klare signaler i norsk presse om at han ønsker å bli næringsminister i en eventuell Høyre-regjering etter valget i september. Og det er denne posisjonen han trekker frem som første fremtidsvisjon.

— Om Erna ringer og spør meg om jeg vil bli næringsminister ... Det har jeg lyst til.

Friele har for øvrig ingen tro på at han skal få en slik telefon, til det er det for mange sterke kandidater fra Bergen, og Erna Solberg må nok velge kandidater også fra andre steder om hun blir statsminister.

— Men jeg har lagt ut mange teasere i pressen. Det er bra du skriver dette, og jeg håper Erna leser det. Kanskje hun våkner natten til 10. september og lurer på hvem hun skal sette i regjering, og så tenker hun «var det ikke han der bergenseren?».

Samfunnsengasjert, ikke politiker

Politikeren i deg ser ut til å leve i beste velgående?

— Jeg er ikke politiker, jeg er samfunnsengasjert. Dette er reelt det jeg sier, protesterer Friele.

Du drømmer om å bli næringsminister. Hvilke andre drømmer har du?

— Jeg drømmer egentlig om å fortsette å ha det så godt som jeg har det. For det første har jeg det godt med meg selv og med mine nærmeste. Jeg har gode venner og kolleger. Helsen er god. Jeg er i god form, sier han vender seg mot journalisten.

— Presumptivt har nok du mer tid igjen å leve, og jeg er egentlig litt misunnelig. Med litt humor pleier jeg å si at jeg har tro på reinkarnasjon. Det er for gale at vi bare skal ha ett liv. Og jeg har ordnet meg med tre forhold. Jeg har en knallbra bil i garasjen, noen gode viner i vinskapet og kredittkortet i lommen. Da er jeg klar for en ny innsats.

Blir i Bergen

Merrild Kaffe, eid av nederlandske Douwe Egberts, har 45 prosent av aksjene, mens familien Friele er hovedaksjonær.

— Og det har vi tenkt til å fortsette å være. Kaffehuset Friele har eksistert i 214 år. Jeg vet ikke om det er penger til 214 år til, men jeg håper det er mye tid igjen. Det handler om å levere til konsumenten det konsumenten vil ha, og det er vi flinke til.

- Hvor lenge er Friele Kaffehus på bergenske hender?

— For meg er det ingen tidshorisont. I don't know. Vi har ingen planer om at vi ikke skal fortsette.