Oslo Børs startet uken med et bratt fall på nesten to prosent. Etter en time, lå hovedindeksen 1,13 prosent under fredagens avslutning, og utover dagen har aksjeverdiene svingt enda høyere opp. Ved 12-tiden ligger hovedindeksen på 341 poeng, som er 0,1 prosent ned.

Erik Bruce, analysesjef i Nordea Markets, mener markedet sliter med å forholde seg til det som skjer i Europa. IMFs årsmøte i Washington ga ikke svar på noe. Konkrete løsninger rundt eurokrisens sluttoppgjør er utsatt med seks uker.

— Det eneste som er sikkert nå, er at alt er usikkert. Vi får ikke noen klare svar fra EU, og det preger markedene, sier han til Aftenposten.no.

Bruce henviser til møtene i helgen som heller ikke denne gangen endte i noen konkrete løsninger.

Også oljeprisen har tatt en u-sving etter ha begynt å nærme seg 100 dollar grensen tidligere i dag. Nå er den oppe på 104 dollar fatet igjen.

— Jeg har egentlig ingen gode svar akkurat nå, hverken på oljepris eller andre ting. Men jeg må igjen poengtere at situasjonen i EU påvirker markedet sterkt, også i Norge, slår Bruce fast.

- Trenden er negativ

Analysesjef i Nordic Securities, Morten Solheim, forklarer usikkerheten med at markedene ikke stoler på politikerne lenger.

— Det svinger mye børsene, men den lange trenden er negativ. Vi kan være ganske sikre på at det vil fortsette frem til politikerne tar grep.

Situasjonen krever en avklaring mener Solheim.

— Dersom Hellas faller vil flere banker bli hardt rammet.

Det er ubekreftede meldinger om at eksempelvis flere franske banker er dårlig stilt. Solheim tror situasjonen kan ende med at folk begynner å ta ut penger av frykt.

— Det må komme sterkere bankgarantier fra politikerne, mener Solheim.

Tror bunnen er nær

Solheim spekulerer i at dagens u-sving kan skyldes rykter om rentekutt fra den europeiske sentralbanken (ESB).

— Oljeprisen svinger forsåvidt også. Jeg blir ikke forundret om den etterhvert kryper under 100 dollar fatet.

Solheim stiller seg likevel ubekymret til akkurat det.

— Nivået er også da mer enn høyt nok, og inntjeningen vil fortsatt være sterk.

Stig R. Myrseth, prisbelønnet aksjeplukker og nå sjef i Dovre Forvaltning, omtaler det norske aksjemarkedet slik i en fersk rapport:

— Historisk har aksjemarkedet vært billigere enn nå kun 16 prosent av tiden. Med andre ord er en viktig bunn neppe langt unna, verken i pris eller tid.

Bankene dro ned

Europas børser raste også ved åpningen mandag. Selv om den tok seg noe opp igjen i morgentimene er dagens utsikter usikre. Lederne i eurosonen strever med å opprette tillit og med å løse regionens stupende gjeldskrise, skriver NTB.

London-børsens hovedindeks FTSE 100 åpnet med et fall på 1,43 prosent til 4.994,50 poeng, mens Frankfurt-børsens DAX-indeks stupte 1,31 prosent til 5.128.56 poeng. Hovedindeksen i Paris, CAC 40, falt 1,97 prosent til 2.754,82 poeng ved åpningen mandag.

Det var storbanker som dro kursene nedover, men etter en times handel kom bankene sterkt tilbake. I titiden hadde børsene hentet seg noe inn igjen. Da hadde indeksen over Europas toppaksjer, FTSEurofirst 300, steget med 0,6 prosent.

Men oppturen kan bli kort. Markedet er svært bekymret for Europas voksende gjeldsbyrde, og frykten for at den skal føre verdensøkonomien ut i en ny krise er på ingen måte ryddet vekk.

Si din mening i kommentarfeltet under!