Republikanerne og Demokratene er blitt enige om hovedtrekkene i en avtale om å heve det amerikanske gjeldstaket, melder TV-stasjonen ABC.

Kilder i Kongressen opplyser til ABC at forslaget innebærer å heve gjeldstaket med opptil 2.400 milliarder dollar fram til etter presidentvalget i 2012. I tillegg kommer budsjettkutt og innstramninger på over 1.000 milliarder dollar over en periode på ti år.

McConnell, som er Republikanernes mindretallsleder i Senatet, avviser at det allerede er oppnådd enighet, men nøyer seg med å si at en avtale «er svært nær».

Les også:

Stridens kjerne

Nettopp budsjettkutt og innstramninger har vært stridens eple i den flere uker lange debatten i Washington D.C. om å heve USAs gjeldstak.

Dersom landet ikke får politisk mandat til å låne mer penger, vil det ikke være nok penger i statskassen til å betale regninger etter 2. august.

Søndag morgen var ledere i Kongressen i full gang med å orientere sine partifeller om det ferskeste avtaleforslaget.

Grunnlovsendring

Også nyhetsbyrået Bloomberg melder om framgang i forhandlingene om USAs budsjett og gjeldstak.

Ifølge byråets kilder inneholder avtalen som snart presenteres for offentligheten også forslag til en grunnlovsendring.

Kongressen blir bedt om å stemme over om det skal være grunnlovskrevet å legge frem et statsbudsjett som går i balanse, og ikke basere seg på store lån.

Tillegg til den amerikanske grunnloven krever to tredjedelers flertall i Kongressen for å gå gjennom. Ettersom hverken republikanere eller demokrater har et så stort flertall i Kongressens to kamre; Representantenes hus og Senatet, vil det kreve tverrpolitisk enighet for at et slik forslag skal bli vedtatt.

Dersom det faktisk blir enighet om avtalen, og innholdet samsvarer opplysningene som har kommet fram så langt, så betyr det blant annet at president Barack Obama slipper nye, vanskelige kamper for å få hevet gjeldstaket før neste års presidentvalg.

Saken oppdateres.