Datatilsynets tjeneste Slettmeg.no har mottatt nærmere 3000 henvendelser så langt i år, men det er ikke bare de store nettsamfunnene som volder hodebry for norske nettbrukere.

— Så langt i år har vi mottatt 2969 henvendelser. Noen av nettstedene kjenner de fleste til, som Youtube, Blogg.no, Google og Facebook. Men nordmenn finner også informasjon om seg selv på langt mindre kjente steder som Soqor.net, Radaris.com og det kanskje mer uheldige stedet å havne på, Sexjenter.net, sier prosjektleder Ole Morten Knudsen.

Søkte på seg selv - fikk sjokk

Nylig fikk han plutselig flere henvendelser om Sexjenter.net og liknende sider. Domene-eieren hadde lagt til en kode som gjorde at man kunne hente opp informasjon fra søkemotoren Google.

Det betyr i praksis at hvem som helst kan havne på siden, innholdet trenger ikke engang å være seksuelt relatert.

— Folk søkte opp navnet sitt og fikk sjokk. De forsto ikke hvorfor de var der. Det hadde ingenting med sex å gjøre. Heldigvis fikk vi kontakt med eieren av nettstedene som nå har fjernet denne funksjonen og de navnene som allerede var publisert, sier Knudsen til bt.no.

I fjor fikk Slettmeg.no cirka 350 henvendelser i måneden. Nå er tallet 500.

— Vi er blitt mer kjent, og mulighetene blir stadig større. Nå kan man for eksempel ta bilder med mobil og legge ut på Facebook, sier Knudsen.

Uønsket bilde

Nettopp derfor er det fortsatt uønsket bilde som er det største problemet. Det er ofte venner og bekjente som legger ut bilde på blogg eller Facebook – og som ikke vil fjerne dem etterpå.

— Facebook har et eget rapporteringsskjema for bilder. Det er ikke alle som vet at det finnes, sier han.

Loven sier at man skal ha samtykke ved privat publisering.

Betyr det at jeg må ringe rundt og få godkjenning av alle etter en familiefest?

I prinsippet, ja, men man må se det litt an.

Totalt har Slettmeg.no fått henvendelser om over 400 nettsteder siden de startet opp i mars i fjor. Topp ti er:

Facebook: 39%

Google: 7,2%

Hotmail: 6,7%

Presse: 4,1%

Blogg.no: 4%

Youtube: 2,7%

Piczo: 2,3%

Blogger: 1,4%

Penest.no: 1,1%

Nettkatalog, uspesifisert: 1 %

Vanskelig å få kontakt

Henvendelsene til Slettmeg.no gjelder både konkrete krenkelser, uønskete oppføringer og support. 7,9 prosent kommer fra Hordaland, og bare 1,7 prosent fra Sogn og Fjordane. Det er flest unge kvinner som tar kontakt.

Ifølge Ole Morten Knudsen bruker de tre som jobber i Datatilsynet med temaet, mye tid på å finne frem til eiere av de forskjellige nettsidene og få satt publikum i kontakt med disse.

— For publikum kan det oppleves som svært vanskelig å komme i kontakt med de store nettsidene som faktisk ofte har et etablert supportsystem. En kan da tenke seg hvor vanskelig det kan være å komme frem til en nettside-eier som i utgangspunktet ikke ønsker å være tilgjengelig i det hele tatt, sier Knudsen.