• Kundene kommer her og ser, men handler på nettet. Et dødt sentrum må bergenserne selv ta ansvar for, sier Hege Oen som legger ned butikken etter seks år.

I to år på rad ble butikken Berthas kåret til gasellebedrift i Dagens Næringsliv. Så flyttet de fra Sletten til sentrum, men kundene fulgte ikke med. Nå har innehaver Hege Svortevik Oen bestemt seg for å legge ned butikken som selger klær og interiørartikler.

Kommer og ser

— Jeg hører det fra min egen datter. De bare «klikker» varene hjem. Det betyr at det handles på nettet. Det opplever også vi. Ikke bare er besøket i butikken langt dårligere enn da vi var på Sletten Senter. Men kundene kommer bare og ser. Og deretter kjøper de varene på nett. Noen ganger har jeg følt at butikken er et slags museum, sier Oen.

Hun var entusiastisk og trodde flyttingen til sentrum skulle fortsette den oppturen «Berthas» hadde hatt siden starten i 2008. Det viste seg å slå andre veien.

— Utenom lørdagene er Bergen sentrum dødt. Torsdag er ikke lenger noen handledag. Vi har åpent til klokken syv, men etter tre er det ikke mange som er innom, sier Hege Svortevik Oen.

berthas hvit.jpg

Hun har laget en dødsannonse som legges ut på Facebook for å markere enden på butikk-eventyret. I den heter det at i stedet for blomster ønsker de som står bak at publikum bruker byens kjedeuavhengige butikker.

Reiser utenlands

— Parkering og bompenger er nesten like mye som en flybillett til 199 kroner. Og mange bruker nok heller pengene på å reise utenlands. Bergenserne sier de elsker byen, men de som reiser inn til sentrum gjør det i mindre grad for å handle. Og dess færre butikker det blir, dess mindre attraktiv blir bykjernen, sier Oen.

Hun er utdannet lærer og hadde jobbet 13 år i yrket før butikken ble startet. Nå vil hun gå tilbake til lærergjerningen. I ettertid ser hun at det hadde vært et bedre strategi å beholdt den suksessrike butikken i kjøpesenteret på Sletten. Da ville risikoen totalt sett vært mindre i forhold til å etablere seg i sentrum.

— Jeg starter ikke opp noe nytt igjen nå. Det er små marginer og mye jobb. Min mann spøker med at jeg ville tjent mer ved å selge vafler på Fløibanen.