— Skatten din bidrar vel godt til finansiering av bybanen? Hva med et eget stoppested som heter «Staalesens plass»?

— He, he. Hvis de bruker pengene på bybanen er jeg godt fornøyd, humrer Gunnar Staalesen.

Den solide inntekten i 2002 forklarer han med et godt boksalg, samt fortjenesten fra teateroppsetningen av «1900» på Den Nasjonale Scene.

Selv om han bidro med en knapp million til felleskassen, synes ikke forfatteren at han betaler for mye skatt.

— Jeg tilhører dem som mener at jeg godt kan betale mer skatt. Det er bare rett og rimelig at jeg bidrar med en relativt stor pott til fellesskapet når jeg har en såpass høy inntekt, sier Gunnar Staalesen til Bergens Tidende.

- Behov for åpenhet

Om debatten omkring offentliggjøringen av skattelistene har han følgende å si: - Jeg er tilhenger av mest mulig åpenhet. Det er absolutt et behov for at man kan kontrollere maktpersonenes pengesituasjon og hvordan pengene fordeles, spesielt i de øvre samfunnssjikt. Det er jo fremdeles skjevheter i systemet.

Staalesen ser mindre verdi av «kjendislister».

— Jeg synes egentlig at det viktigste er at presse og media har tilgang til listene til kritisk bruk, sier han. At mange har interesse av hva kjendiser og andre tjener, skjønner han imidlertid godt.

GRUNN TIL Å SMILE: Med en inntekt på 2.668.200 og formue på 3.583.000, synes Gunnar Staalesen det er greit at han betalte 924.438 i skatt i fjor.
ARKIV: Helge Sunde