I går fortalte bt.no om Audhild Gregoriusdotter Rotevatn og hennes mann, Tormod Utne, som var på «Potetkjelleren» forrige uke med seks måneder gamle Signy. Da Rotevatn skulle amme Signy fikk hun klar beskjed om at det ikke lot seg gjøre, noe som sjokkerte Rotevatn. Nå får hun støtte fra flere kjente personer i restaurantbransjen.

— Min første tanke er at barn må ha mat og det bør være mulig å amme på restaurant. Men man trenger ikke vise frem puppene på restauranten, sier Eyvind Hellstrøm.

Eyvind Hellstrøm, som denne uken er klar med nye TV3 serie «Hellstrøm rydder opp, hjemme», mener det bør finnes ammemuligheter selv på små restauranter. Selv har han aldri opplevd at kvinner blir nektet å amme på restauranter.

— Nei, vi har aldri kastet ut noen på mine restauranter på grunn av det. Jeg tror det går bra dersom begge parter viser litt forståelse, sier han.

Gode tider i Bergen?

André Blomberg-Nygård, restaurantkritiker i VG, synes det er vel sterkt å nekte kvinner å amme på restauranter.

— Jeg nekter å tro at restauranter i Bergen har råd til å nekte ammende gjester adgang. Er det et tegn på at restaurantbransjen i Bergen går så bra?, spør Blomberg-Nygård.

Selv synes han det er mer støtende med fulle julebordsgjester som henger over bordet. Men han innrømmer at det kan bli litt i overkant på kaffebarer av og til.

— Det er særlig der kaffebarer brukes til ammestasjoner. Man må ta hensyn til omgivelsene og være klar over at man ikke er alene i rommet, sier han.

Stygg sak

Terje Ness, som driver ORO restaurant & Bar og fem andre restauranter i Oslo, har aldri vært med på liknende.

— Dette er en stygg sak og det er leit at slikt skjer. Jeg har opplevd ammende kvinner selv på Oro og Bagatell, men vi har aldri kastet dem ut, sier Ness.

Han forteller at han selv har vært på stjernerestauranter i inn- og utland sammen med familien og at det aldri har vært noe problem at konen ammet.

— Jeg hadde aldri gått til det steget på en av mine restauranter. Men hadde den ammende gjesten eller andre følt seg ubekvem ville jeg kanskje bedt dem gå et annet sted i restauranten å amme, sier Ness.

- Amming er viktig

Daglig leder i Potetkjelleren, Kjartan Pedersen, synes hele saken er blitt blåst opp uten grunn.

— Vi har ingen policy som sier at kvinner ikke har lov til å amme i restauranten. Men dersom noen av våre andre gjester føler seg ubekvemme og sier fra til oss om dette vil vi være behjelpelige med å finne et passende sted for den ammende kvinnen å gi barnet sitt mat, skriver han i en e-post til bt.no.

I dette tilfellet skal servitøren ha kontaktet gjesten om ammingen etter at andre gjester i lokalet hadde funnet ammingen upassende.

— Servitøren sa at det dessverre ikke var mulig å mate barnet ved bordet, men tilbød gjesten å amme i en annen del av lokalet som ikke var i bruk på det aktuelle tidspunktet. Vi jobber hardt for at alle våre gjester skal få den beste opplevelsen og ha det komfortabelt her hos oss. Servitøren prøvde etter beste evne å finne et alternativ som ikke skulle være til sjenanse for den ammende kvinnen eller andre gjester, skriver han videre.

— Vi vet viktigheten av at et barn blir ammet, og det er bra at de som har mulighet til å amme gjør dette.