— Jeg beklager alltid når næringsmiddelproduksjon forsvinner fra Bergen og kjente gamle bergensbedrifter flytter ut. Men jeg har ikke snakket med dagens eiere, og de har sikkert gode grunner. De gjør helt sikkert ikke dette for å spelle seg, for det er også dyrt å flytte, sier Herman Friele.

- Vi gjorde en god jobb

Han er ganske stolt over sin egen innsats i den periode Friele eide Minde, og blant annet bygget den nye fabrikken på Midttun.

  • Vi gjorde en god jobb med Minde. I godt samarbeid med ledelsen la vi om hele virksomheten, så den ble en moderne bedrift. Det kunne blitt en god bok for handelshøyskolen om hvordan ting kan gjøres, sier Friele.

I grove tall økte omsetningen på de syv-åtte årene fra 10 til 100 millioner og resultatet fra to til 12 millioner kroner.

  • Du kan si at jeg bygget den opp. Så solgte jeg Minde videre til Rieber & Søn i 2005 for at arbeidsplassene skulle bli værende i Bergen. De solgte i 2000 videre til Brynildsen, som jo er en strategisk riktig eier i forhold til sjokolademarkedet.

Ville gjerne kjøpt igjen

- Men nå forsvinner produksjonen?

  • Jeg bygget jo opp for at det skulle bli her. Men Brynild Gruppen har sikkert gode grunner for det de gjør, for eksempel at det er mer rasjonelt å samle alt på et sted. Jeg er ikke kritisk til flytting hvis det er nødvendig for effektiv økonomisk drift og å sikre at arbeidsplassene blir i landet.

- Kunne du tenke deg å kjøpe Minde tilbake hvis du fikk tilbudet?

  • Ja, jeg fikk jo et kjærlighetsforhold til Minde i løpet av de årene. Da må de i så fall ringe, så får vi se om vi kan bli enige om prisen. Men vi må jo bare erkjenne at det er vanskelig å være nisjeprodusent i dagens sjokolademarked.

Herman Friele sier at han fortsatt har et sterkt forhold til søtsakene fra Minde:

  • Når jeg går i butikkene, ser jeg fortsatt etter om sjokoladeposene deres er godt eksponert. Men så tar jeg meg i det og må si til meg selv, hunen, du eier jo ikke dette lenger.
Ørjan Deisz