Selskapene som ble rammet av de enorme mengdene ulovlig programvare som er i omløp tapte i 2003 samlet rundt 200 milliarder kroner, viser en ny undersøkelse gjort på oppdrag fra programvareforbundet BSA.

I fjor var tilsvarende tall 39 prosent, noe som var en nedgang fra 40 prosent i 2002. Men i årets studie er også operativsystemer og vanlige forbrukeres programvare tatt med, ikke bare forretningslivets programvaresystemer. Det gir et mer presist bilde av problemet med piratkopier av programvare, ifølge BSA.

Programvare for omkring 550 milliarder kroner ble installert på datamaskiner rundt om i verden i fjor, men bare programvare for 350 milliarder kroner ble kjøpt på lovlig vis.

– Piratkopier av programvare fortsetter å være en stor utfordring for økonomien til land over hele verden, sier BSA-president Robert Holleyman.

– Fra Algerie til New Zealand, Canada og Kina fører piratkopier til mindre skatteinntekter for de lokale myndighetene og tap av arbeidsplasser i kjeden som forsyner markedet med teknologi. Piratkopiene rammer også den lokale programvareindustrien, påpeker han.

I Øst-Europa er 71 prosent av all programvare piratkopier, mens tilsvarende tall for Vest-Europa er 36 prosent.