BJARNE KVAMbjarne.kvam@bt.no

Nå er de to "falske barna" tiltalt for falske forklaringer, og må regne med en ubetinget fengselsstraff når saken kommer opp for Bergen byrett i midten av mars.

Strafferammen er maks to års fengsel.

71-åring forsvant Bergenspolitiet satte inn store ressurser for å finne den 71 år gamle somaliske kvinnen, da hun forsvant fra asylmottaket Zander Kaaes stiftelse i Kong Oscars gate, i februar i fjor.To andre somaliske asylsøkere ved mottaket — en voksen kvinne og en voksen mann - fortalte da til politiet at de var barn av den savnede kvinnen. Dette fortalte de i to avhør.Men politiet skjønte etter hvert at det de fortalte ikke kunne være riktig.

Lette etter familien Når det var så åpenbart at de voksne "barna" løy, begynte politiet for alvor å spekulere i hva som hadde skjedd.Hvorfor skjulte de to somalierne sannheten? Kunne det ha skjedd en straffbar handling? Spekulasjonene ble ikke mindre aktuelle da et vitne kunne fortelle at den 71 år gamle kvinnen på forsvinningsdagen hadde forlatt asylmottaket sammen med den somaliske mannen - og at mannen senere hadde kommet tilbake alene.Politiet satte i gang omfattende søk, blant annet med hund, i frykt for at 71-åringen var blitt tatt av dage.Det viste seg senere at kvinnen hadde reist til Danmark, under en annen identitet.Der skal hun visstnok ha lett etter sin virkelige familie. Hun kom tilbake til Bergen i august i fjor. Den dag i dag er det uklart for politiet hvorfor de to voksne asylsøkerne løy om sin familietilhørighet, da 71-åringen forsvant. De to tiltalte har imidlertid innrømmet at de ikke fortalte sannheten.