RANDI KVINGEBT har tidligere skrevet om en somalisk kvinne og en somalisk mann som er tiltalt for å ha avgitt falsk vitneforklaring. De påstod i vitneavhør at de var barna til en forsvunnet 71 år gammel somalisk kvinne.

Men politiet skjønte etter hvert at dette ikke kunne være riktig, og begynte å spekulere i om den somaliske kvinnen kunne være drept. Begge de tiltalte har innrømmet at de har avgitt falsk forklaring. Mannen hevder at han ikke forsto betydningen av ikke å fortelle det riktige slektskapet til politiet. Strafferammen for å gi falsk forklaring er maks to års fengsel. -Min mor Den somaliske mannen forklarte at den 71 år gamle kvinnen som forsvant er tanten deres, og at han og den andre kvinnen er søskenbarn.

-I vår kultur er det vanlig at tantene våre blir regnet som småmammaer i tillegg til vår egen mor. Selv regner jeg denne kvinnen for mor fordi jeg har et nært slektskap til henne, og har bodd sammen med henne i Norge, sier mannen.

Reiste til Danmark Den 71 år gamle kvinnen forlot i februar i fjor asylmottaket Zander Kaaes stiftelse i Kong Oscars gate. Politiet satte i gang omfattende søk, blant annet med hund, i frykt for at 71-åringen var blitt tatt av dage. I mai ble hun lokalisert i Danmark, og hun ble sendt tilbake igjen til Norge i august. Den eldre kvinnen var psykisk syk, og hevdet hun hadde reist til Danmark for å lete etter sin egen familie.

-Jeg var bekymret for henne da hun var borte fordi hun er syk. Hun klarer seg ikke så godt alene, sier mannen.