LIV SOLLI OKKENHAUGNational Geographics undersøkelse «Destination Stewardship», der 491 internasjonale reiselivseksperter deltar, har rangert klodens mest besøkte verdensarvsteder etter hvor godt de tar vare på særtrekkene som kvalifiserte dem for Unesco-status.

På denne prestisjetunge listen har altså verdensarvstedet Vestnorsk fjordlandskap, som består av Nærøyfjorden og Geirangerfjorden, gått helt til topps. Bryggen i Bergen er rangert som nummer ti.

Ikke nok med det: I 2004 utpekte National Geographic Traveler Magazine norske fjorder til «verdens beste uberørte reisemål», mens avisen Chicago Tribune hadde med de norske fjordene på sin liste over «Naturens syv underverker».

– Som ti OL-medaljer – Det gikk kaldt nedover ryggen på meg, sier administrerende direktør Terje Devold i reiselivsselskapet Fjord Norge, om øyeblikket da han fikk høre om resultatet av kåringen.

– Det er som å vinne ti olympiske medaljer på en dag. Vi blir målt mot de viktigste turistmagnetene i verden, og så opplever vi at de norske fjordene inntar førsteplass, sier han.

Også miljøvernminister Helen Bjørnøy er stolt over topplasseringen.

– Jeg er veldig glad og stolt over at Vestnorsk fjordlandskap er rangert som det best forvaltede verdensarvstedet i verden, sier Bjørnøy i en pressemelding.

Terje Devold tror kåringen kan gi god effekt på fjordenes og Bryggens attraktivitet som reisemål.

Slipper å skryte selv – I markedsføringssammenheng er det en gudegave. Vi har nettopp lagt bak oss den sterkeste sommersesongen som Vestlandet noen gang har opplevd. Det tror vi blant annet kan ha bakgrunn i Unesco-statusen som kom i fjor. Gjennom slike kåringer får vi legitimitet i budskapet vårt. Vi slipper å skryte selv, men kan henvise til andre som objektivt har målt oss, sier Devold.

Han understreker at det samtidig er viktig å tenke på bevaring av reisemålene, etter hvert som besøkstallene skyter i været.

Se også kommentar SIDE 2, DEL 1