— Jeg frykter det verste, sier Bjørn Bergflødt (60), og kikker ned på hendene som er svarte av mekkeolje. Kameraten prøver å slå en spøk.

— Husker du når de stilte opp pappfigurer av politiet for at folk skulle holde fartsgrensen? Vel, jeg har hørt at de skal stille opp sånne figurer av Høybråthen rundt i pubene, spøker «Per».

Gjengen på Danmarkskroen har lite kjærlighet til overs for helseministeren. Kroen midt i krysset på Danmarksplass er ett av byens brune stamsteder, det sosiale knutepunktet for de som bor i nærområdet. Mange av dem er førtidspensjonerte, arbeidsledige eller uføretrygdede. En viktig del av hverdagen er å møte venner på kroen, ta seg et par pils og noen røyk.

Stor familie - Vi er som en stor familie, sier Egil Hope (37).

Samtalen stopper med jevne mellomrom når en diger trailer buldrer forbi eller en ambulanse med hylende sirener skrenser rundt svingen på vei til Haukeland. Vi sitter nemlig ute, fem meter fra byens travleste trafikk-kryss. Der har Danmarkskroen laget en liten terrasse med bord og stoler. Og askebegre. Masse askebegre.

Røyken fra en ti-tolv rullings blir spinkelt sammenlignet med eksosen fra en diger koloss av en SUV, de dyre bensingulpende eksosspyttende bilene som stadig flere familier i velstands-Norge kjøper seg. Stamgjestene på Danmakskroen går eller tar bussen.

— Busstopp skal óg bli røykfrie, sier Egil oppgitt.

— Hundre prosent av kundene våre røyker, sier daglig leder Thomas Aar (30).Senere modifiseres det til 99 prosent, da vi treffer en kar som ikke røyker og en som har gått over til snus. De fleste er bekymret for at de skal miste knutepunktet i hvedagslivet sitt. Men alle stamgjestene vi møter på runden vår denne uken tenker først og fremst på servitørene som kan bli arbeidsledige. På de brune barene blir stamgjestene tatt godt vare på, og behandlet med omtanke og respekt.

Blir isolerte

— Det aller verste er jo selvsagt at mange kelnere og bartendere kan miste jobbene sine. Og så er jo disse stedene veldig viktig sosialt for oss som går her. Hvis det stenger, kan det føre til at mange blir isolert hjemme, sier Bjørn Bergflødt (60).

Mange av stamgjestene på byens brune barer er ensomme. For en god del av dem er ikke utecafé noe alternativ.Allerede har en del av stamgjestene sluttet å gå på Danmarkskroen. Noen velger å sitte ute i parker og andre steder, noen sitter hjemme. Men det er vinteren som blir den virkelige prøvelsen for denne brune baren. Kroen har kjøpt inn varmelamper og låner ut gensre for å holde litt lunk i stamgjestene.

— Vi får ta med dynene hjemmenifra, sier Egil.Ingen har et så sterkt forhold til pubene sine som stamgjestene på de brune barene, og ingen rammes så hardt av røykeloven.

— Vi ha diskutert seriøst hva som kommer til å bli effekten av røykeloven, sier Bergflødt.

— Det er ikke så godt å si. Hvis de for eksempel setter opp pleksiglass og varmelamper her, er det da fortsatt ute? En gang i tiden var jo Grand (nå Peppe's Pizza) og Bulls Eye (nå TGI Friday's) uterestauranter. Og nå er de inne, sier han.

Viktig sted

— Men en ting er sikkert; dette er et enormt viktig sted for de som ikke har noe særlig nettverk.Gjengen på Danmakskroen forsvarer ikke røyking som en sunn fritidssyssel.

— Helst burde jeg ha sluttet. Men det er mitt valg og det er lov å kjøpe tobakk, sier Bergflødt.

— Alle er enige om at du ikke røyker hjemme hvis du har barn, eller hvis du går på besøk til noen som ikke liker det. Vi vet at det er farlig. Og det er helt greit at restauranter ikke vil ha fullt i røyk i lokalet. Men når det gjelder pubene -for å si det sånn - du tar ikke en allergiker med på Aboretet midt i pollensesongen heller.

Stamgjestene på byens brune barer møtes i tre skift. De som kommer om formiddagen, når stedene åpner, de som kommer om ettermiddagen, og de som går ut om kvelden, og sitter til det stenger og helst litt lenger.

På Børsen er det slunkent nå vi besøker den en ettermiddag denne uken. Servitøren forklarer at det er dagen før trygdeutbetaling. Trygdedagene er de store festdagene på byens brune barer. En gjeng med ikke-røykere sitter og kjeder seg litt ved den ene veggen.

— De har gjort en feil, sier Olvar Barvåg (53). - Det er klart at mange ikke gidder å stå på utstilling utenfor her og røyke, til spott og spe for hele byen.Oddvar og Johannes Birknes stikker innom Børsen når de er i byen.

Over alle støvleskaft

— For oss fra distriktene var dette en møteplass. Jeg er ikke-røyker, men jeg syntes at denne loven er helt hull i hodet, det går over alle støvleskaft, sier Johannes.

— Så det blir ikke det samme?

— Nei. Vi kommer hit for å treffe kamerater, andre som kommer inn med båter, fiskere og slikt. Nå sitter mange i båtene sine og røyker i stedet.

At luften på Skipperstuen er frisk, ville være en overdrivelse. Lokalene har vært så marinert i tobakksrøyk at det fremdeles lukter brun bar. Men foruten en mann i hjørnet og tre langs disken, er lokalet tomt.

Vi treffer en av stamgjestene på terassen til Fotballpuben, og nevner at lokalet nærmest er fullstendig tomt. Han nikker og sier opprømt:

— Ja, da vil jeg gjerne få spørre: Hvor er alle ikke-røykerne som ville gå på pub? Hvorfor er ikke de på Skipperstuen nå?

MULLAH HØYBRÅTHEN. En av stamgjestene på Danmarkskroen har laget denne plakaten, som henger i døren.EIRIK BREKKE (foto)<p/>
FORURENSING OG RØYKELOV. Rullingsen blir spinkel i forhold til de tusener kubikk eksos som hver dag legges igjen på Danmarksplass.<p/>EIRIK BREKKE (foto)<p/>
ENSOM TRUBADUR. John Foss syntes det er trasig å spille Johannes Kleppevik for et tomt lokale på Skipperstuen. Men han innrømmer at det er litt deilig å synge i røykfri luft.<p/>EIRIK BREKKE (foto)<p/>