For første gang tilbyr Karrieresenteret i Bergen «Startpakken» til ferske studenter denne våren. Deltakerne skal gjennom minikurset «hvordan lykkes som student», og vil deretter få tre individuelle veiledningssamtaler gjennom bachelorstudiet. Målet er å bevisstgjøre studentene om hva som venter dem på arbeidsmarkedet. Frister dette? Vel, du var allerede for sent ute før søknadsfristen gikk ut.

— Kurset er fullt og vi har begynt med venteliste. Til tross for kort markedsføringstid så rant det inn med påmeldinger, og det var ingen problem å fylle opp plassene, sier daglig leder Rønnaug Tveit ved Karrieresenteret.

Den voldsomme pågangen gjelder ikke bare for dette tilbudet.

— Det er nå én måneds ventetid på vanlig karriereveiledning, noe som er høyst uvanlig. Vanligvis er det ikke mer enn 14 dager ventetid, sier Tveit, som ikke har opplevd maken til pågang i løpet av de ni årene Karrieresenteret har eksistert.

Satser på jobb i data eller mobilbransjen

I dag er det Øystein Taskjelle (25) som står for tur. Han går siste året på master i kommunikasjonsteknologi ved Høgskolen i Bergen, og er klar for arbeidslivet til sommeren. Han angrer ikke på studievalget, men er spent på hva som venter.

— Da jeg var ferdig med bachelor for to år siden var det masse jobber å få. Nå er jeg mer usikker, jeg har ikke prøvd å søke ennå, sier Taskjelle.

Han ønsker seg tips og råd om jobbsøkingsprosessen fra veilederne på Karrieresenteret.

— Det er veldig bra med et slikt lett tilgjengelig og gratis tilbud, sier han.

**Les også:

— Kvinner mer karrierebevisste**

- Engstelige og usikre

Bare i februar gjennomførte veilederne 100 samtaler med studenter. Tveit tror den økte pågangen kommer som en forsinket effekt av finanskrisen.

— I fjor på denne tiden hadde vi nesten ingen pågang, det var ikke tegn til panikk. Men ut fra samtaler med studentene ser vi at det har skjedd noe med dem nå. Mange engster seg for at arbeidsmarkedet nå er dårlig, og flere er usikre på valgene sine. De lurer på om de har valgt riktig, og er mer bevisste på at de må finne ut av dette tidlig i studieløpet, sier Tveit.

Det som kjennetegner gjestene på Karrieresenteret er at de ikke vet hva de kan, til tross for at de har studert i tre til fem år. De kjenner også veldig dårlig til arbeidsmarkedet, ifølge karrierelederen.

— De to tingene gjør at de starter på scratch når de er nesten ferdige å studere. Vi ønsker at de på et mye tidligere stadium skal tenke på livet etter studiene og hva som må til for å få jobb. Studentene må være bevisste på hvordan de skal bygge opp studiet for å få den karrieren de ønsker seg. Om man klarer å se for seg hva man ønsker å bli, er det lettere å se mening med studiene og man trives også bedre, sier Tveit.

Skal utvide tilbudet

Det er bakgrunnen for det nystartede tilbudet for ferske studenter, som i første omgang bare gjelder de 20 som var raskest ute med å sikre seg plass.

— I utgangspunktet hadde vi særlig samfunnsvitenskapelig og historisk-filosofisk fakultet i tankene, hvor vi ser at kandidatene bruker lengst tid på å komme ut i arbeidsmarkedet, i tankene. Men jeg ser at vi har fått studenter fra nesten alle fakultet, forteller Tveit.

Til høsten planlegger Karrieresenteret et bredere tilbud med introduksjonsforedrag på alle fakultetene.

Les også: Angrer på SV-studier

Er du bekymret for hva som venter på arbeidsmarkedet?