Tor Corneliussen

Alder: 40.

Bor: Åstveit i Åsane.

Sivilstand: g ift, har to barn.

Aktuell: bergenseren er leirsjef for 8220 speidere på Norges speiderforbunds landsleir, som pågår 2.-9. juli på Eidskog.

Hvordan er stemningen på leir en i dag?

— Stemningen er veldig god. Det har knapt falt en dråpe her, og vi har hatt et fint program hittil.

Kan du forklare tanken bak navnet, «fri:05»?

— Ordet «fri» beskriver opplegget dette året godt. Vi skal blant annet arrangere et rollespill som heter «På flukt», der deltakerne får erfare hvordan det er å være flyktning. Rollespillet er i regi av Røde Kors. Vi har engasjert ca. 500 instruktører til å spille korrupte grensevakter, lage asylmottak osv., for å gjøre dette så virkelig som mulig. Det vil kanskje bidra til at deltakerne i større grad vil nyte at de er frie til vanlig. Vi er for øvrig det største friluftslivarrangementet i 2005, som jo er friluftslivets år.

Hva står ellers på programmet?

— De to første dagene har vi holdt på med tradisjonelle speideraktiviteter som går på det å beherske for eksempel livredning og sikkerhet i friluftsliv. Speiderne har blant annet fått opplæring i bruk av GPS. Akkurat nå pågår «På flukt», og helt til slutt i leiren blir det festival der vi pynter området til fest og har masse forskjellige aktiviteter.

Hvilken speiderleir i rekken er dette for deg?

— Jeg har vært speider siden jeg var liten gutt, og var på min første landsleir i 1981. Siden den gang har jeg vært på mange flere, både som deltaker, leder og arrangør - men dette er første gang jeg er landsleirsjef.

Hva er ditt beste minne fra land s leir?

— Det kjekkeste er å komme tilbake til troppsområdet og bare sitte rundt leirbålet og reflektere over livet. Her får man roen i gigantarrangementet!

Apropos : hvilke sanger er det som gjelder rundt leirbålet i dag?

— Vi har jo en egen leirsang, da! Den er skrevet av Vibeke Saugestad og heter «Jeg er fri». Leirradioen spiller dagens populærmusikk, og ellers går det mye i gamle slagere på gitaren.

Hvordan er det å skulle ha kontroll over 8220 speidere?

— Det er en stor utfordring, men jeg gjør ikke jobben alene! «Staben» består av 550 unge og voksne ledere, hvorav én er ansatt i forbundet. Leiren er altså nesten utelukkende løst med frivillige krefter.

Av de 8220 speiderne, hvor mange er vestlendinger?

— Jeg har ikke det nøyaktige antallet i hodet, men vi er omtrent 500 speidere fra bergensområdet. Det er bra deltakelse herfra, og vi får høre at vi gjør oss bemerket!

Hvordan er det med den norske b e standdelen av speidere?

— Totalt sett er vi omtrent 35.000 speidere i landet, og 21.000 av dem er medlemmer i Norges speiderforbund. Det er færre i dag enn for 15-20 år siden.

Er speidere mer fornuftige enn va n lige folk?

— He he, ja vi liker jo å tro det! Vi er praktikere, og lærer å klare oss selv. Speidere er opptatt av fred og forståelse og liker å ta ansvar.

Er det godt CV-stoff å ha vært spe i der?

— Jeg oppfatter det slik! Mange i næringslivet trekker frem speiderkarrieren som den viktigste ledererfaringen de har. Vi driver avansert ledertrening, og mange blir ledere for patruljer allerede i 14-års alderen.

Hva må være pakket i sekken før man skal på speiderleir?

— Det som trengs for å kunne leve i telt i én uke! Ellers får jo vi fortsatt lov til å bære kniv i offentligheten dersom vi bærer uniform, så speiderkniven må med. Solkrem også!

Er hakkespettboken fortsatt i o m løp?

— Det har jo aldri vært noen speiderbok, men heller en slags parodi. Vi har vår egen speiderbok med mange av de samme artige, praktiske knepene.

Hvor mange forskjellige knuter kan du?

— Sikkert 10-12 uten å måtte gå tilbake til kildene. Men disse 13-åringene er mye flinkere med knuter enn meg!

Hva er den vanskeligste?

— Det må bli trompetstikk eller dobbel pålestikk.