— Jeg har selv stått på Ulriken og hørt lærere fortelle elevene om både åtte og ni fjell og ingen vet hvor høye de er, sukker Atle Tokvam og tar en hvil i monteringsarbeidet. Den ivrige fjellmannen har lenge sett behovet for informasjonshjelp. Endelig kan han gjøre noe med det.

Bautastein

Steinen er en bautastein i mosegrodd granitt. På siktesteinen monteres syv pekere i bronse som peker mot hver sin fjelltopp. På disse pekerne graveres navnet på fjelltoppen den peker mot. De syv fjell er selvsagt Ulriken, Rundemanen, Løvstakken, Fløyen, Lyderhorn, Sandviksfjellet og Damsgårdsfjellet.

Møysommelig arbeid ligger bak før siktesteinen endelig kan monteres. Den er funnet i uren mellom øvre og nedre stasjon på Ulriksbanen. Tokvam innrømmer at han er steingal. En gang i uken vandrer han opp til Ulriken. I alle år har han lett etter steiner som kunne passe. Det var på en av disse turene han oppdaget den spesielle steinen.

— Egentlig ville jeg vente litt til det grodde litt mer mose på steinen, men jeg klarte ikke å vente lenger, innrømmer Atle Tokvam. Hans gode venn Espen Risa Hansen har hjulpet ham med å få steinen opp og bistår under monteringsarbeidet.

Atle Tokvam er også mannen bak «lysdansen på Ulriken. Han har stadig ideer i hodet og makter å realisere noen av dem.

50 meter fra kafeen

200 kilo veier steinen. Den settes opp litt bortenfor flaggstangen, 50 meter fra kafeen på Ulriken. Under arbeidet viste det seg at turister kan være til særdeles stor nytte. En tilfeldig turist fra New Zealand hjalp dem med å bære den på plass.

Karene har valgt varme soldager til monteringsarbeidet og nyter solens stråler og utsikten til praktfull natur.

— Jeg håper denne pekeren kan avklare en gang for alle hvilke fjell som er byens høyeste fjell og hvor de ligger, sier Tokvam. Han håper også siktesteinen kan være med å trekke flere opp på Ulriken.

<b>SIKTESTEIN: </b>Atle Tokvam sikter mot Ulrikens topp Slik regner han med tusener av turister vil stå i årene fremover. <br/>FOTO: ARNE NILSEN