Fikk ingen advarsler

Begge barna til Ingvar Helge Lorentzen (37) ble født med hjertefeil. Selv fikk han kreft. - Jeg nekter å tro at det kan være tilfeldig, sier han til Bergens Tidende.

Opplysningene om at Forsvaret har visst om helsefaren i alle år, sjokkerer ham.

- Vi fikk overhodet ingen informasjon eller beskjed om å beskytte oss. Det gikk riktig nok fleipete rykter blant mannskapet om at du må passe deg litt for radaren, ellers kan du bli steril, men det kom ingen offisielle advarsler. I grunnen tok vi det vel ikke så alvorlig, sier Lorentzen.

Han seilte på mtb-er i Sjøforsvaret i to år tidlig på nittitallet og var kvartermester og såkalt cox på flere båter. Stillingen innebar blant annet at han måtte oppholde seg i lange perioder av gangen på toppbroen, tett opptil radarantennen, der han ble sterkt eksponert for de skadelige mikrobølgene.

Første barn mest skadet
Han tjenestegjorde både på skandaleombruste Kvikk og på søsterskipet Kjapp, begge mtb-er av Snøgg-klassen. En periode var han på Traust fra Storm-klassen, og senere også dykkerfartøy og landgangsfartøy. Mtb-ene hadde det sterkeste senderutstyret.

To år etter at fartstiden på Kvikk og flere andre motortorpedobåter var over i 1992, fikk han sitt første barn, Joachim. Sønnen hadde både feil med en hjerteklaff og såkalt ventrikkelfeil, populært kalt «hull i hjertet». Tilstanden var såpass alvorlig at det lenge var snakk om at det kunne bli nødvendig med hjerteoperasjon. Det slapp sønnen.

- I etterkant har jeg tenkt at det kanskje ikke var tilfeldig at Joachim ble sterkest skadet siden han ble født først, altså kortest tid etter at påvirkningene på kroppen min var skjedd, sier Lorentzen.

Joachim ble også født med alvorlig kronisk eksem som han har slitt med hele livet, og han har utviklet adhd. Nå går 11-åringen på medisiner for å holde tilstanden i sjakk.

Testikkelkreft
Maren ble født i april 1997. Hun hadde også hjertefeil, men den rettet seg opp i løpet av det første halvåret uten at det ble nødvendig med noen form for behandling.

I 1998 ble Ingvar Helge Lorentzen operert for testikkelkreft. I 2003 ble han erklært helt frisk, men det var fem tøffe og lange år i uvisshet.

Lorentzen har til sammen nesten ni års tjenestetid i Sjøforsvaret. Etter mtb-perioden var han på ulike dykker- og landgangsfartøy uten våpenradarer og med sambandsutstyr av en helt annen og langt svakere type enn på mtb-erne. Han står fortsatt på beredskapslisten til å mobilisere i en krisesituasjon, og har mye positivt å si om Forsvaret som arbeidsplass.

«Skuffende»
- Jeg husker det som et sted med godt miljø, godt samhold, og spennende og utfordrende arbeidsoppgaver, sier han.

Derfor synes han det er ekstra skuffende og klanderverdig at Forsvarets øverste ledelse i tiår etter tiår åpenbart valgte å neglisjere eller gjemme bort i en skuff så alvorlige alarmsignaler som det her er snakk om.

- Å utsette personellet for en helserisiko som kan få så store konsekvenser som det for eksempel har fått for meg, er betenkelig, for å bruke et forsiktig ord.

Vil ikke lære
- At jeg ble avfeid når jeg i ettertid tok opp saken og bad dem sjekke nærmere, er ikke mindre klanderverdig etter min mening. De burde i stedet ha sett det som en genuin anledning til å sette ting i sammenheng. Fra manges ståsted kunne det i enkelte sammenhenger se ut som om det viktigste var å «finne noen» å plassere skylden på enn å spørre: hva kan vi lære av dette, hva har egentlig gått galt?

Ingen i Forsvaret, verken som arbeidsgiver eller arbeidstaker er tjent med denne formen for misforstått lojalitet, sier Ingvar Helge Lorentzen.

Han vil likevel trekke frem pensjonert admiral Jan Jæger fra Sjøforsvaret som han mener er én av få som har «gjort jobben sin» i denne saken.


Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Kvikk-saken

Fakta

fakta/radar og mikrobølger

  • Radar står for «radio, detection and ranging» og er en teknikk for å måle avstanden til og lokalisere objekter etter ekkoprinsippet. Det skjer ved hjelp av reflekterte radiobølger – en form for elektromagnetisk stråling.
  • Radaren sender strålingen ut som kraftige, kortvarige pulser og bruker den delen av det elektromagnetiske strålespekteret som kalles mikrobølger. De er fra 30 cm til 1 mm lange og dekker frekvensområdet 1–300 GHz (frekvens er et mål på antall bølgesvingninger pr. sekund). Mikrobølger anvendes i dag også i mobiltelefonen og mikrobølgeovnen
  • Radaren TORI (Torpedo Rakett Ildledning) hadde en utgangseffekt på 200 kilowatt (kW) og ble brukt til å kontrollere trådstyrte torpedoer og Penguin sjømålsraketter. Radaren ble installert på alle seks fartøyene i «Snøgg»-klassen av missiltorpedobå ter som KNM «Kvikk» tilhørte. Radaren fantes i en nær identisk versjon på Sjøforsvarets fort, der den ble kalt KARI.

Bilder

FOTO: Jan M.Lillebø

FOTO: Jan M.Lillebø