- Jeg har ikke vært til frisøren siden november, og klær husker jeg ikke sist jeg kjøpte. Hver gang jeg skal kjøpe noe til meg selv, ender jeg opp med å kjøpe til barna. Alt går til dem. Før var det alltid penger til overs. Ikke nå, sier Løseth som akkurat har vært inne på toalettet og byttet enda en kostbar bleie på Oliver (3 mnd).

At en pakke med Libero koster nesten 50 kroner, og at vogn, seng, sengetøy, bærebag, tåteflasker og klær skulle summere seg opp til rundt 20.000 kroner - allerede før førstemann var kommet til verden, var hun overhode ikke forberedt på.

- Jeg ble ganske overrasket over hvor dyrt det er med barn, sier Løseth.

Bedre på å planlegge hund enn barn

Hun er i godt selskap. Hver tredje vestlending tenker nemlig ikke over hvor mye det koster å få barn før babyen melder sin ankomst. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for DNB, hvor 1010 personer med barn under fire år har svart. 213 av respondentene er fra Vestlandet.

- Det er flere som har et bevisst forhold til  hva det vil koste å skaffe seg en hund, enn hva det vil koste å få et barn. Det kan være mange årsaker til det, en av dem er kanskje at man er vant til å ha råd til det man vil. Dette endrer seg imidlertid ofte når barna kommer til verden, sier Sylvelin Gunnarson, distriktsbanksjef i DNB.

For det er dyrt å få barn. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har regnet ut at med et moderat forbruk koster barnet 3448 kroner i måneden det første leveåret. Deretter blir det bare dyrere og dyrere og dyrere.

Vil ha alt på en gang

Enda dyrere blir barna også fordi seksti prosent av oss også velger å kjøpe både nytt hus og ny bil før, eller like etter, poden har kommet til verden. Årsaken – jo vi ønsker større plass viser Norstat-undersøkelsen.

- De som får barn i dag ønsker gjerne alt på en gang. Ikke bare skal vi ha nytt hus og bil, men vi skal helst pusse opp kjøkkenet og badet også. Undersøkelser viser at vi nordmenn er verdensledende der.  De unge sammenligner seg gjerne med sine foreldre som har nedbetalt lån, men det er lite sannsynlig at de selv vil klare å nedbetale lånene sine når de blir på alder med foreldrene sine, sier Gunnarson.

Over 10.000 barnefamilier med barn under fem år, har i dag lån over fire millioner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Banksjefen gir de med små barn ett råd.

- Begynn å spare til barna i dag. Ikke vent til i morgen. Alle monner drar. Det er viktig å huske på at med 15 prosent egenkapital til egen bolig, så kan drahjelp fra foreldre være kjærkomment når poden skal etablere seg om 20 år, sier hun.

Si din mening i kommentarfeltet under!