• BRUKER ALT: - Før var det alltid penger til overs. Ikke nå, sier Beate Løseth (25). Her med sønnen Oliver (3 mnd).

    FOTO: SOLRUN DREGELID

Uforberedt på dyre barn

I likhet med hver tredje vestlending tenkte ikke Beate Løseth over hvor mye det ville koste å få barn før de kom. - Jeg er overrasket over hvor dyrt det er, sier tobarnsmoren.

- Jeg har ikke vært til frisøren siden november, og klær husker jeg ikke sist jeg kjøpte. Hver gang jeg skal kjøpe noe til meg selv, ender jeg opp med å kjøpe til barna. Alt går til dem. Før var det alltid penger til overs. Ikke nå, sier Løseth som akkurat har vært inne på toalettet og byttet enda en kostbar bleie på Oliver (3 mnd).

At en pakke med Libero koster nesten 50 kroner, og at vogn, seng, sengetøy, bærebag, tåteflasker og klær skulle summere seg opp til rundt 20.000 kroner - allerede før førstemann var kommet til verden, var hun overhode ikke forberedt på.

- Jeg ble ganske overrasket over hvor dyrt det er med barn, sier Løseth.

Bedre på å planlegge hund enn barn

Hun er i godt selskap. Hver tredje vestlending tenker nemlig ikke over hvor mye det koster å få barn før babyen melder sin ankomst. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for DNB, hvor 1010 personer med barn under fire år har svart. 213 av respondentene er fra Vestlandet.

- Det er flere som har et bevisst forhold til  hva det vil koste å skaffe seg en hund, enn hva det vil koste å få et barn. Det kan være mange årsaker til det, en av dem er kanskje at man er vant til å ha råd til det man vil. Dette endrer seg imidlertid ofte når barna kommer til verden, sier Sylvelin Gunnarson, distriktsbanksjef i DNB.

For det er dyrt å få barn. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har regnet ut at med et moderat forbruk koster barnet 3448 kroner i måneden det første leveåret. Deretter blir det bare dyrere og dyrere og dyrere.

Vil ha alt på en gang

Enda dyrere blir barna også fordi seksti prosent av oss også velger å kjøpe både nytt hus og ny bil før, eller like etter, poden har kommet til verden. Årsaken – jo vi ønsker større plass viser Norstat-undersøkelsen.

- De som får barn i dag ønsker gjerne alt på en gang. Ikke bare skal vi ha nytt hus og bil, men vi skal helst pusse opp kjøkkenet og badet også. Undersøkelser viser at vi nordmenn er verdensledende der.  De unge sammenligner seg gjerne med sine foreldre som har nedbetalt lån, men det er lite sannsynlig at de selv vil klare å nedbetale lånene sine når de blir på alder med foreldrene sine, sier Gunnarson.

Les også

SMÅ KLESBEVISSTE: Allerede i treårsalderen merker barnehageleder Wenche Strømme at barna er opptatt av mote. Atferdsforsker Erling Roland mener barna lærer av klær er viktig gjennom foreldrene. (Illustrasjonsfoto: ColorBox)

- 3-åringer opptatt av mote

Motepresset begynner allerede i barnehagen, mener professor Erling Roland. Foreldrene har en stor del av skylden, mener han.

Les også

Hvor mye er det greit å bruke på barnebursdager?

- Vi kjøper oss fri, sier mamma. Si din mening!

Over 10.000 barnefamilier med barn under fem år, har i dag lån over fire millioner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Banksjefen gir de med små barn ett råd.

- Begynn å spare til barna i dag. Ikke vent til i morgen. Alle monner drar. Det er viktig å huske på at med 15 prosent egenkapital til egen bolig, så kan drahjelp fra foreldre være kjærkomment når poden skal etablere seg om 20 år, sier hun.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Familieliv

Bilder

Kontakt oss

Ragnhild Stenvaagnes
Telefon: 906 64 535

Øyvind Askeland
Telefon: 922 32 639

Hanne Louise Åkernes
Telefon: 482 32 149

Hjelp oss å fortelle hvordan det er å være foreldre i 2012. Har du tips, innspill eller spørsmål? Send en mail til familieliv@bt.no.