Små barn kan ha store forventninger. Når bursdagen nærmer seg, er lommeboken ofte løsningen. Du trenger ikke invitere en vill horde av åtteåringer hjem i stuen. I Bergen vil gjerne lekeland, badeland, til og med en strutsefarm ta imot (se faktaboks). Men stå klar med pengene.

Vannkanten i Loddefjord er blant de mest populære. For 165 kroner pr. hode kan fødselsdagsselskapet herje i basseng og sklier i to og en halv time. Pølser, is og brus er inkludert.

- Vi kjøper oss fri og betaler det vi må, sier Kjersti Leganger. (Se video øverst i artikkelen.)

Hun er mamma til Lasse som feirer 11-årsdagen sammen med klassekameraten Sander. Alle guttene i klassen er invitert for å ikke gjøre forskjell.

- Når vi går sammen om en bursdagsfeiring, blir det ikke så dyrt, synes Kathrine Barsnes, mammaen til Sander.

De sitter avslappet blant bassenger og rutsjebaner mens 11 gutter herjer og stuper. De opplever seg ikke presset til å bruke penger. Det koster penger å arrangere bursdag hjemme også, mener de.

- Foreldrene orker ikke

Like etter påske åpnet det foreløpig siste tilbudet for bursdagsbarn, «Leos lekeland» på Kokstad. Prisen varierer fra 159 til 189 kroner for det dyreste alternativet.

- Før dørene åpnet hadde vi allerede booket 375 bursdagsselskap, forteller daglig leder Rune Skandsen.

På en hverdag kan han arrangere 14 selskaper, i helgen er det plass til 28 bursdager pr dag. Barna leker og herjer i klatrestativer, rutsjebaner, trampoliner og mye mer før de loses inn på ett av syv bursdagsrom der selve feiringen av bursdagsbarnet skjer i full fart - før det lekes enda mer.

Leos lekeland tjener nesten annenhver krone på bursdagsselskapene.

- Barna ønsker å komme hit, men mest av alt tror jeg foreldrene ønsker å slippe arbeidet med å lage bursdagsfesten, sier han.

Han begynte med barneselskap i 1999 da han drev en bowlinghall, men det var liten interesse.

- Det var liksom unaturlig å feire ute, det brøt med alle tradisjoner. Men i 2003 og 2004 skjedde en radikal forandring, sier han.

Foreldrepanelet

350 personer har de siste ukene deltatt i et foreldrepanel for Bergens Tidende. Her er forskjellige problemstillinger rundt familielivet blitt diskutert.

«Hver bursdag betaler foreldre flere tusen for enten lekeland eller badeland. Hva med å ha det hjemme?» seier en mor i panelet.

«Ekstravagante bursdagsselskap der ungene får med seg gaver hjem er vanskelige, da det kjennes guffent å ikke «gi tilbake» tilsvarende. Jeg vil likevel gå for en mer tradisjonell variant, om ikke annet for kanskje å få omgangskretsen til å trappe ned,» forteller en annen.

Holdninger endres

Det er fremdeles mest vanlig å feire bursdager hjemme i mange miljøer, ifølge forsker Mari Rysst ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

- Det kommer an på hvor men bor. Men kommersialiseringen av bursdagene brer om seg mer og mer, legger hun til.

Før har det vært vanlig å invitere alle guttene eller alle jentene i en klasse til selskaper. Nå begynner prisen å bli så høy at man ofte inviterer bare noen utvalgte.

- Det er synd at denne holdningen endres, fordi det er de samme i en klasse som aldri blir bedt, sier Rysst.

«Det jeg likte så godt med utebursdag var at vi bare kunne møte opp og slapp å forberede noe (annet enn muffins) og kunne dra derfra uten å rydde etterpå.» (Innlegg på foreldreportalen.no)

Skyting i mørket

13 oppspilte jenter tar på seg kamputstyr og går inn i den mørke slagmarken med hvert sitt gevær. Oransje og grønt lag skal snike seg rundt og skyte på hverandre med laser og sanke poeng for laget. Stedet er «Wasteland» i Bergen sentrum, et annet populært bursdagssted.

Først sniker jentene seg stille gjennom mørket med ladde plastgevær. Så treffer de «fienden» og krigen bryter løs. Det hyles og løpes og skytes i et virvar og kaos.

I naborommet sitter to mødre stille og prater. Snart skal jentene få pizza og brus. Etterpå venter en ny runde med skyting i mørket. Prisen er 199 kroner pr. gjest, men kan også være 299 om jentene skal skyte i flere omganger.

- Siden det er tiårsdagen bestemte vi oss for å gjøre det på denne måten. Det er første gangen, sier Anne Sofie Nunn. (Se video øverst i artikkelen.)

- Jeg synes ikke det er et press. Vi har hatt mange bursdager hjemme og det er kjekt å gjøre andre ting, sier Benedicte Normann.

De spleiser på bursdagsfesten for å få kostnadene ned. De har heller ikke følt noe press, sier de.

- Sørget for halalmat

Bursdagskostnadene blir flittig diskutert på nettet.

«Vi holder hjemmebursdag til rundt 20 barn for mellom 500 og 800 kr, så det hadde blitt dyrt å ha med så mange ut», skriver en forelder på foreldreportalen.no.

«Jeg ble litt stresset av å ha ansvar for så mange unger (flere av dem ganske så vimsete) ute blant folk. Men jeg hadde stresset hjemme også, både før og etter i tillegg til i selve bursdagen. Nå hadde vi to ansatte som fulgte unger på do og ryddet etter oss. Sørget for halal-/diettmat gjorde de også,» skriver en annen.

Lar vi oss presse til å arrangere for dyre bursdagsselskaper? Si din mening i kommentarfeltet.