En alenemor til to jenter skriver til BT om hvor vanskelig hun opplever det når skolen stadig planlegger sykkeldager, skidager, fjellturer og andre skoleturer.

Hun er en av 248 lesere som svarer på hvordan hun som forelder opplever kjøpepress.

Moren skriver at hun får vondt i magen når det kommer lapp fra foreldrerådet om tur.

«Den skal bare koste rundt tusen + lommepenger, og alle må ha rett utstyr med seg.»

«Når barnet ditt kommer hjem med lapp om sykkeldag eller fjelltur, er det ingen god følelse å måtte ut på lån av diverse utstyr som sykkel, klær, sko.»

- Jentene blir «syke»

Moren skriver at hun ikke vil at barna alltid skal være de med lånt utstyr. Hun ønsker heller ikke å sende med jentene lapp tilbake til skolen om at hennes barn ikke kan være med. 

«Samtidig er det da snakk om noen tusen kroner som du ikke vet hvor du skal ta fra, ev. kredittkort som svir.»

«Mine jenter har ofte vært «syk» på sånne dager, rett og slett fordi vi ikke klarte å ha forventet utstyr å sende med dem.»

Forteller ikke moren

Det har hendt at den eldste datteren unnlater å fortelle moren om at skolen planlegger tur. Datteren ønsker å skåne henne, forteller moren.

«Jeg har ikke en kravstor datter, og hun vet at økonomien vår er stram.»

Moren mener at skolen og FAU skulle tatt ansvar for at datteren ikke ble satt i slike situasjoner.

«Det er hardt å henge med på klær og sko, men enda hardere å se jenten sin utilpass og lei seg. Så da blir det ekstra jobbing slik at jeg kan gi henne det hun trenger».

Blir opprørt

Helge Farestveit, leder i Bergen kommunale foreldreutvalg, reagerer sterkt når han hører historien fra alenemoren.

- Det gjør meg opprørt og trist. Turene må ikke være slik at de utestenger noen som ikke har råd eller ikke har utstyr. Det skal ikke være slik at en blir ruinert for at barna skal ha råd til å være med på aktiviteter, sier han.

Han kaller det korttenkt å arrangere turer som «bare» koster en tusenlapp.

- I prinsippet skal skoleturer være gratis. Skal det koste noe, må egenandelen være så lav at det er rimelig å anta at alle kan være med. Dersom en tur «bare» koster en tusenlapp, så vil det kunne føre til at noen ikke klarer det, sier han.

Foreslår frivillig støtte

Farestveit understreker at om det er skolen, og ikke FAU, som står bak turen, er prinsippet om gratis turer viktig.

- Ingen skal tvinges til å betale. En mulighet er å skrive til foreldrene at de kan gi mildere gaver, men at en slik støtte er frivillig. Da bør det ikke komme frem hvem som har betalt eller ikke, sier han.

Dersom FAU står bak turen, mener han det er viktig at de kjenner nærmiljøet godt nok til å kunne finne en turløsning som alle kan være med på.

- De må også sørge for et system som fanger opp dem som eventuelt ikke har råd. Da kan FAU kontakte rektor, uten å navngi vedkommende, slik at skolen eventuelt kan finne penger til disse.

Under finner du et utvalg av svarene vi fikk inn:

Bruk nedtrekksmenyene til å gjøre utvalg på kjønn og antall barn.

På linjen under ser du hvordan sitatene fordeler etter hvilken grad de utvalgte føler kjøpepress.

Til venstre for hvert sitat er en boks som gir deg bakgrunnsinformasjon om den som har sendt det inn. I kommentarfeltet nederst kan du komme med utfyllende opplysninger.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Jeg opplever dette som et begrenset problem. Noen ganger vil barna gjerne ha "samlefigurer" som f.eks. Pokemon, fotballkort osv. fordi andre har det, men dette er jo snakk om små beløp.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Jeg tenker at det har noe med de verdiene foreldrene selv er ansvarlig for å gi videre til sine barn. Når et barn er vokst opp med foreldre som konstant sitter og sankker om hvordan de skal pusse opp kjøkken, bad osv gjennom hele deres barndom, og foreldrene bruker fritiden til shopping og oppussing...og i det hele tatt bortimot kun er materilaistisk orientert.... kan det da komme som noen overraskelse at barna også holder disse verdiene høyest ?

 • Mann, 2 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Foreldre vil aldri slippe unna kjøpepresset, men må lære barna at de ikke kan få alt. Foreldre må si nei i større grad for å ikke skjemme bort barna.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Dersom jeg hadde opplevd at miljøet i barnehagen eller skolen hadde bidratt til kjøpepress så hadde jeg brukt Foreldrenes arbeidsutvalg til å motarbeide trenden. Vi foreldre trenger ikke å å la oss "drive med". Gjennom enkle grep kan vi motarbeide presset. Man kan f.eks begynne med et foreldremøte i regi av FAU og bli enige om en strategi for å motarbeide kjøpepreeset. Så blir foreldrene, gjerne sammen med barna (jo mer involvert de er i prosessen jo bedre vil dette funke), enige om noen felles kjøreregler og om hvordan man skal jobbe med tematikken. Jeg tror at de fleste foreldre vil sette pris på et slikt fokus og samarbeid rundt tematikken. Ingen er tjent med at kjøpepreeset kommer ut av kontroll og blir problematisk i en gruppe. Kjøpepress i barnehager og skoler er problematisk uansett om barnas foreldre har god eller dårlig råd, fordi dette også handler om verdier og miljøvern. For meg som mor er det utrolig viktig å formidle til mitt barn at gjenbruk er en bra ting.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Ja, f.eks. gjennom dyre solbriller og for mye treningsklær.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Føler det er noe press knyttet til teknologiske ting som behovet for å ha kule og nye mobiltelefoner, ipod, pc mm.. Kjøpte en HTC mobil til over 2000 kr til min sønn på 9 år som han overhodet ikke trenger. Han kunne fint klart seg utmerket med en kontantkort telefon til et par hundrelapper. Det er en slags misforstått frykt om at barna skal ikke henge med.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Mobiler må være av litt bedre kvalitet. Tør ikke å vise seg med en som har mindre funksjoner enn venner. Sko, spesielt for trening må være et kjent merke. Den ender ofte opp med at man kjøper litt dyrere enn man først hadde tenkt for man vil jo ikke at barnet skal skille seg for mye ut.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Jeg ble mor til min første da jeg var 17 år. Da var jeg veldig opptatt av hva min datter brukte av klær. Hvertfall når det kommer til sko og ytterklær! Jeg har av den oppfattningen av at mangen tror vi unge mødre bare handler billige klær til våre barn, så jeg var veldig opptatt av å vise "omverden" at mine barn også har Reima, Ecco, Skogstad og andre merke klær.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Av og til mistenker jeg andre foreldre for å drive med ansvarsfraskriving: fordi ungene mine ser at kameratene har dyre klær/ting, eller reiser på dyre ferier ol, så MÅ de ha tilsvarende, eller så blir de mobbet eller lignende. Det enkleste blir da å ta hardt i sjøl, og skylde på at de ikke har noe valg. Jeg har aldri opplevd at ungene har hatt problemer fordi de ikke har hatt noe som andre har (selv om de selvsagt har vært misunnelige innimellom), men jeg har lest gjentatte ganger om fenomenet i media. Enten er det overdrevet, eller så foregår det i helt marginale miljøer.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Barnet mitt er i underkant av 3 mnd gammel nå, og så langt har jeg ikke følt noe kjøpepress. Det jeg har kjøpt har vært fordi jeg synes det ser bra -eller artig ut, og fordi jeg vil at mitt barn skal ha det godt. Når hun blir eldre tror jeg derimot at jeg kommer til å føle kjøpepress. Omtrent alle barn i dag har mobil, nintendo DS, playstation og mye annet. Som en 19 år gammel mor med liten inntekt blir det nok ikke lett å innfri så høye forventninger. Har i grunn ikke lyst å innfri dem heller, for jeg synes de fleste barn i dag har alt for mye. På den annen side skjønner jeg jo at det må være kjedelig for min datter om hun er den eneste som ikke har mange av tingene det virker som om "alle" vennene hennes har, så hun skal få lov å ønske seg det til jul eller bursdag :-) Om hun får det, gjenstår å se.

 • Mann, 2 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Vi har kun ved FÅ anledninger latt oss presse til å kjøpe noe fordi "alle" andre har det. Vi ser på barnas behov og hjelper dem med å forstå dette.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i stor grad svarte:

  Ungen er blitt så stor at hun vil ha likt som andre har og får lov å gjøre (som f.eks Ulverock). Er jo ikke alle som har råd å gå på teateret eller kjøpe dyre kjoler ofte.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Mitt barn er bare 3 år, men jeg merker at hun ønsker seg mange ting fordi hun ser andre har det. På grunn av hennes unge alder, har jeg heldigvis forsatt mulighet til å styre dette presset. Men jeg gruer meg til når hun blir mer bevisst. Har jobbet i småskolen og har sett at barn blir holdt utenfor fordi de ikke har de riktige tingene. Jeg har vel ennå ikke kjøpt ting jeg virkelig angrer på. Det eneste må vel være godterier og blader som ser morsomme ut og som blir kjøpt fordi de ligger rett ved kassen og jeg er stresset - lett å gi etter da en sjelden gang.

 • Mann, 1 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Det arter seg på misunnelse fra andre barn i venneflokken, på skole etc. De har gjerne fått noe som guttungen også får veldig lyst på, og da blir det ett evig mas om ikke han får det.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  "Alle" andre har - då MÅ eg og ha.....

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i stor grad svarte:

  Jeg opplever at det er vanskelig å være alenemor til tenåringsbarn, det er ofte skolen legger opp til sykkeldager, skidager, fjelltur og skoletur. Det heter seg at skolen ikke har lov å be om betaling fra oss voksne og at det da skal komme fra foreldrene. Men når barnet ditt kommer hjem med lapp om sykkeldag eller fjelltur, er det ingen god følelse å måtte ut på lån av diverse utstyr som sykkel, klær, sko mm. Det å kjøpe dette utstyret blir dyrt, spesielt når sånne interesser ikke er populært hos jenten min på fritiden. Men som mor vil jeg ikke at hun alltid skal være den med lånt utstyr. Og med klær er det det samme, alle aktiviteter ute krever gode klær, det synes jeg også er viktig. Men presset fra hva andre har av merkeklær/sko gjør at en ikke akkurat har god samvittighet om en sender de med Sparkjøp-klær. Mine jenter har ofte vært "syk" på sånne dager, rett og slett fordi vi ikke klarte å ha forventet utstyr og sende med dem, sånn som f.eks. sykkel, fjellsekk og fjellsko. Får vondt i magen jeg når det kommer lapp fra foreldrerådet om tur, den skal bare koste rundt tusen + lommepenger, og alle må ha rett utstyr med seg. Så skal du sende lappen tilbake om du godtar at barnet ditt kan være med og at du godtar det det koster. Du gjør jo det, vil jo ikke være den mammaen som sender med lapp om at mitt barn ikke kan. Men samtidig er det da snakk om noen tusen kr som du ikke vet hvor du skal ta det fra, evt kreditkort som svir. Jeg har ikke en kravstor jente, og hun vet at økonomien vår er stram, så jeg har opplevd at hun ikke viser lapper om turer eller sier hun ikke har lyst, for å skåne mammaen sin. Det gjør meg veldig trist, 16 år og må ta et ansvar skole/FAU skulle spart henne for. Jeg synes ungdomstiden er den tyngste angående kjøpepresset, de er så sårbare på å ikke høre til i gjengen og bli utestengt pga at de ikke vil/kan være med på kino, treningssenter og shoping-turer. Det er hardt å henge med på klær og sko, men enda hardere å se jenten sin utilpass og lei seg. Så da blir det ekstra jobbing slik at jeg kan gi henne det hun trenger. Samtidig som jeg da vet at jeg er med på å øke kjøpepresset på foreldre som kanskje har det enda vanskeligere økonomisk enn oss :( Må avslutte med at jentene mine er fantastiske og ikke bortskjemt med det å få. Hver gang vi klarer å henge med og løse det økonomiske så har de vanskelig for å glede seg over det pga dårlig samvittighet overfor meg. Dessverre er jentene mine like oppmerksom på den stramme økonomien vår som eg er. Så nå er det bare til å glede seg til de skal høre om alle de flotte Syden-turene som venner skal på til sommeren, og så grue seg til spørsmålet hvor skal dere i sommer.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Det er mye sportsutstyr som må være i tipp topp for at barna ikke skal føle seg "annerledes" enn de andre. Idrettsklær med egen logo for lokallaget, viktig og dyrt!! Og hvis barna er "annerledes" vil de ikke være med i lokallaget lenger, og slutter.... Det er også stort kjøpepress på annet sportsutstyr, som feks slalomski/utstyr, og vintersportsklær.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Lego, selv om han har mye fra før- skal ha det "alle andre" har. Dyrere fotballsko enn nødvendig pga farger. Diverse luer, capser og annet som han har mange av fra før. Fordi det skal være rette typen. Utstyr fra fotballklubben med logoer, som gensere og drikkeflasker. Spesielle spill til nintendo wii og playstation, det siste nye.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Det arter seg bl.a. ved at andre foreldre som forteller hva de har kjøpt, og hvor mye de brukte.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Selv har vi ikke agert etter presset, vi prøver heller å snakke med våre barn slik at de sammen med oss voksne kan komme frem til et kompromiss. Vi har prioritert å ha kortere dager på jobb og vært mer til stede for våre barn enn andre gjerne har mulighet til. Våre barn får tid og opplevelser fremfor materialistisk fokus.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Til den eldste på 15 år er det mye som skal være som alle andre... PC, mobil, sko, klær.... Blir av og til kjøpt ting som kunne kostet mindre, men så skal det være riktig merke osv. Skole- eller fritidsarrangementer krever også sitt. Har kjøpt noen fest/ballkjoler som har vært mindre nødvendig i foreldrenes øyne.... 4-åringen er foreløpig enkel!

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Spesielt er kjøpepresset sterkt rundt fødselsdager.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  I forhold til at barna skal være med på aktivitet, gjerne fotball... Det skal være sånne sko, sånne overtrekksdrakter, sokker osv... om en er alene om omsorgen gjør ikke de andre foreldrene sin "kjøpemani" det noe lettere... Når 9-åringen kommer hjem fra skolen og gir beskjed om at han har skiftet "stil"... "alle andre får det jo". Dataer, mobiler, Ipoder, PS3-spill, det er en jungel!

 • Kvinne, 5 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Nei, men det er eit stadig mas av barna for å få mobil tlf. lenge før dei er gamle nok til å kunne bruke den på rett vis. Dette har vore tilfelle med alle barna mine, for venene deiras har fått mobil når dei går i 3. klasse. Eg meiner at dette er for tidlig, og har satt grensa noe høgere opp. Det er ikkje noko kjekt å alltid måtte sette "foten" ned for dei når andre barn har ting som eg meiner burde vore alders begrensing på.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Jeg opplever ikke kjøpepress vedrørende klær og utstyr, men har opplevd krav til standard på tv, videospiller som MÅ være blueray, riktige innganger til ulikt type spillutstyr, lydutstyr for filmfremvisning. MAO - relativt kostbare saker....

 • Mann, 2 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Bakugan, Beyblades, Star Wars-spillkort etc. gjør at barna hele tiden "må ha" det som til enhver tid er populært. Dette er oftest døgnfluer som ikke varer lenge.

 • , 1 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Kjøpepresset arter seg bl.a. i form av masse leker som aldri brukes, kjøpt pga at andre har det.

 • Mann, 2 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Jeg sitter med en følelse av at kjøpepresset er større i byene enn på bygda men at bygdesamfunnet er på sterk vei til å få samme press. Det at foreldrene gir etter for kjøpepress har kanskje med å gjøre at terging og mobbing skjer lettere på bekostning av de som ikke følger tiden. Hvilke foreldre ønsker at barna deres skal bli mobbet?? Per dags dato kan jeg personlig ikke si at jeg har opplevd kjøpepress på verken klær eller leker eller andre "dippedutter" men nå ska det sies at jeg har barn på 1 og 3 år. Jeg skal være ytterst forsiktig med å kritisere de som gir etter for kjøpepresset for hva skjer den dagen mine unger er store nok til å forstå seg på mote og den slags. Regner med at jeg står der og er i nøyaktig samme situasjon som alle andre.. Time will show!!

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Barna har gjerne venner som får mange ting de egentlig ikke trenger men som de vil ha, minstemann har en venn som får de dyreste merkene på hjelmer, sykler (BMX) og sko. Det er da lett å kjenne kjøpepresset fordi mann ønsker jo ikke at barna sine skal føle seg utenfor på noen som helst måte. Barna ser ikke på økonomien og hva ting koster slik som vi voksne, og det er da vanskelig å forklare hvorfor vi og ikke kan kjøpe dyre merketing. Jeg lot kjøpepresset ta over og kjøpte touchtelefon til jul, etter mange samtaler om hvor unødvendig det var. Det var lykke en liten stund, hvor er telefonen nå? Den er mistet. Det er årsaken til at jeg ikke ser grunnen til å kjøpe dyre ting til barna. De setter ikke nok pris på tingene.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Kjøpepresset går jo selvfølgelig ut på merkeklær, sko, mobil osv. Barna kommer hjem og sier at de vil ha for eksempel ny mobil fordi det har den og den fått. Det samme gjelder sko og klær.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Det har vært flere episoder hvor det har vært større og mindre kjøpepress i forhold til ungene. Det kan være direkte og indirekte. Det går både i klær og utstyr. Man får litt inntrykk av at man er dårlig forelder om ungen f.eks ikke har sykkel, eller at man kjøper brukt. Eller det at man ikke har ski til barnet. Jeg er enslig forsørger i et boligstrøk i Fana. Jeg blir litt tullete i blant, da de fleste rundt her er velstående kjernefamilier. Det går jo ofte farsotter med ting de skal samle på. Jeg kan jo barne nevne figurstrikk, pokemon/fotballkort osv. Presset er større for skolebarnet mitt enn for barnehagebarnet mitt. Og generelt i nabolaget. Ikke bare bare for å si det sånn. Det at lillebroren arver ting av storesøsteren sin blir ofte sett litt ned på av andre. Han bryr seg ikke om det er blomster på sykkelhjelmen sin, ennå, men andre bryr seg.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Trur ein del foreldre kjøper til borna det dei sjølve hadde lyst på som born, men ikkje fekk. Ein del foreldre bruker og borna som utstillingsdokker, kjøper merkeklær og dyr design, utan å tenka på kvalitet og funksjonalitet. Forstår ikkje heilt at foreldre opplever kjøpepress, trur helst det er foreldra sjølv om lager "kjøpepresset" fordi det "forklarer" ufornuftige kjøp.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Jeg tenker at om man bøyer seg for presset man føler, så er man med på å øke det. Det er til syvende og sist jeg (vi) som foreldre som bestemmer hva som betyr noe, og det er ikke å ha det dyreste, nyeste og flotteste utstyret. Jeg mener det ligger i psyken på de som føler presset og at man som voksen bør være såpass oppegående at man setter grenser for hva man ønsker å kjøpe i sin familie. Det er viktig å vise barna at man kan ikke kjøpe seg til lykke.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Eg har kjøpt klede til borna som var unødvendige. Dei kan jo eigentleg heller arva det meste. Eg vil jo sjølvsagt at borna mine ikkje skal skilja seg ut.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i stor grad svarte:

  Det er mange ganger man kan oppleve kjøpepresset, og det er selvsagt opp til en selv hva man skal presses til. Nå skal det også være sagt at det ikke nødvendigvis er foreldre som lager kjøpepresset når det gjelder ungdommer, det er gjerne ungdommene selv. Jeg har opplevd at vi f.eks i begynnelsen av vintersesongen kjøper ny dun jakke, som ikke kan brukes etter kort tid fordi den ikke er kul. Har også opplevd dette med vintersko og andre sko.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Jenten på 9 MÅ bare ha klær fra WOW, for det går "alle andre" i. Gutten på 5 må like sterkt ha det siste de reklamerer for på Disney Channel (Bakugan, Skylanders o.l.), ellers har han ingen å leke med for det er det eneste "alle andre" leker med osv..

 • Mann, 2 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Kjøpepresset kommer i form av mas om å få noe fordi alle andre har det.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Jeg føler ikke det er så stort kjøpepress ennå. Men mine barn er bare 7 og 3 år gamle, og jeg tror nok det blir verre når de blir større. Det er et spørsmål om å ikke være utenfor, og dette resulterer vel ofte i at barna må få det samme som vennene sine for å få være med.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Kjøpepresset er i form av at "alle andre har", og at alder blir stadig lavere når behov melder seg. F.eks. når det gjelder mobil.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Eg har aldri kjøpt noko fordi andre har det. Men høyrer på erfaringer andre har gjort seg med produkt. Det er viktig for meg at borna har gode klær, og difor handlar eg oftast merker som er kjendt for kvalitet.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Jeg kjøper det som trengst. Av økonomiske grunner får ikke ungene alt, men de har det de trenger. Min datter har lært seg å vere den ho er pga den ho er, og ikke pga klær og utstyr ho har, og ser ut til att det går greit. Ho er flink å kjøpe på salg og fordele pengene... :) Det er kanskje lite press her vi bor, men hadde nok gjort det samme om presset var der, er foreldre som skaper dette presset, ikke ungene.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Populære leker, dukker som er i vinden, samlekort, klær, sportsutstyr. Kjøpte til jul små figurer og utstyr som hete Zoobles. Handlet for tusen kroner i dette. Det ble aldri lekt med. Til min datter på 8 år. Monster High dukker som er overpriset, disse må vi samle på for enhver pris. De blir heller aldri lekt med.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Har en gutt som spiller fotball. I dette miljøet er det kun det dyreste og beste som gjelder, så jeg endte opp med å gi etter for presset og guttungen fikk fotballsko til ca 1000,-..

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Kjøpepresset kommer f.eks. i form av at det trengs flere sett av alt yttertøy i barnehagen. Sko - som ikke anbefalt å arve - kan også kun brukes i kort tid før de blir for små.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  F.eks. er det kjøpepress for dyre parkdressar.

 • Mann, 1 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Kjøpepresset arter seg som regel i form av at eget barn får voldsomt lyst på noe som noen andre har, slik at når vi for eksempel skal handle nye innesko, så vil hun utelukkende ha et sett med Crocs.

 • Mann, 4 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Her må det sies at hos oss må barna betale noe av dette selv, da får de et sterkere eierforhold. Kjøpepresset blir på en måte også redusert av dette. Mine barn bruker bursdagspenger og penger de får til jul på sånne ting.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Det er mest leker som venninner har og som mitt barn får lyst på etter å ha vært på besøk der.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Generelt er det et visst press på at barna skal ha nye klær og nye leker. Vi har kjøpt mye nytt, men også kjøpt mye på salg og arvet endel.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Sånn jeg ser det har det med økonomiske ulikheter og prioriteringer å gjøre. Det er ikke alltid det er bra å gi etter for kjøpepress når det kommer til barn og gi dem "det siste store" innen både leketøy og klær. Vi får dette presset inn godt nok som voksne, og det er med på å gjøre barndommen bare bittelitt kjipere enn det den kunne ha vært. Barn skal være barn. De skal ikke bry seg om hvilke leker de andre barna i barnehagen eller på skolen har, de skal heller ikke bry seg om hvor den genseren ble kjøpt eller hvor mye den kostet. Barn trenger ikke dyre merkevarer og et eget lekerom til å fylle opp med alt de ikke får plass til på soverommet sitt- da legger man opp til et problem man vil slite med senere. Selv har jeg en stor familie med flere enebarn, hvorav forskjellene på de med søsken og de uten er enormt store. Mange foreldre unnskylder seg med at de prøver å gjøre opp for at barnet ikke har søsken eller at de kun har ett barn å forsørge, men det blir likevel feil. Jeg lar meg ikke bukke under for kjøpepresset- det gjorde aldri min mor ovenfor meg heller. Det hele resulterte i at jeg til slutt ikke brydde meg om hva de andre lekte med eller gikk kledd i- jeg var fornøyd sånn jeg var, med det jeg hadde. Barn er for unge til å skulle settes inn i en sånn situasjon. Har man fantasi, trenger man som regel ikke stort mer- det er derfor barn gjerne er like fornøyde når de leker med kongler i skogen som når de leker med barbiedukker og actionhelter.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Det er de vanlige tingene "alle de andre barna har så da må jeg og ha". Da vi bor i Åsane hvor det er mye butikker vil de gå rundt å shoppe på sentrene for de har jo sett på TV at det gjør ungdommene der borte. Tror de kan handle både sko og klær, men tenker ikke alltid på at det koster masse penger.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Tror det er mye opp til hvordan foreldrene selv blir påvirket av kjøpepress av omgivelsene. Hvordan foreldre snakker med barna sine om det at noen sier at dette er noe "alle" må ha. Opplever at ved å snakke med mine barn åpent om det at alle er forskjellige, både av utseende og hva de liker/ikke liker, at man må velge hva man skal bruke penger på osv. så lærer de å ta valg selv og "sortere" ut hva andre sier/mener for så å sortere ut hva de selv mener/synes. I de tilfellene jeg kan oppleve kjøpepress vil jeg hovedsakelig si at det er jeg som tenker at barna mine skal få dette også, ikke hva barna selv sier til meg.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Jeg lar meg rimelig lett påvirke slik at mine barn skal ha det samme som "de andre", selv om jeg syns det kan være både mye overflødig og unødvendig til tider :-) Leker, sportsutstyr er foreløpig det som koster mest.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Allerede i 1.klasse merket jeg kjøpepresset ... det skulle være UGGS, Timberland støvletter, benetton boblejakker, Converse sko. Samtidig som jeg er opptatt av god kvalitet på det jeg kjøper så blir det et ekstra press når en så inderlig ønsker at barnet skal passe inn og ikke være utenfor, men det er jo synd at det er det materielle som ofte avgjør hvilken kategori barnet havner i. Som alenemor, merkes det EKSTRA ...

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Det er litt forskjellig. Men det er mange ting jeg mener han "bør" ha, når jeg ser at andre har det til sine barn. Men når jeg får tenkt meg om, vet jeg jo at han egentlig ikke trenger det, likevel kan det hende jeg kjøper den tingen eller det plagget kun fordi han ikke skal være underlegen andre. Selv dette vet jeg jo er tåpelig, og det gjelder å finne fram til egne verdier og overføre dette til barnet. Noen sier, "men det har jo alle no, bare vent til han blir 10-12-14 år". Da argumenterer jeg med at det er opp til hver enkelt hva og hvilke verdier vi har og hva vi verdsetter, og lære og trygge barnet på at man ikke trenger de dyreste materielle ting for å bli verdsatt selv.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Føler ikke kjøpepress i så veldig stor grad. Men klart at det vil være litt press. Mine barn etterspør heldigviss ikke de dyreste merkene.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i stor grad svarte:

  Både via andre foreldre, men også spesielt mellom barna. Hadde en 4-åring som var så stolt over sine nye fotball-inspirerte joggesko kjøpt på Sparkjøp. Kom grinende hjem fra barnehagen og ville ha Adidas-sko med gullstriper, for bare de som hadde det fikk være med den mest populære gutten i barnehagen. Og da han spurte om å få være med de, lo de av skoene hans. Fikk han aldri til å gå med de skoene i barnhagen igjen.

 • Mann, 1 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  I den grad eg har opplevd kjøpepress, er det i forbindelse med ting som det på ein eller annan måte verkar rimeleg å inneha, tatt i betraktning den sosioøkonomiske klasse -- og tilknytning til undersjikt innanfor denne -- ein tilhøyrer. I mitt tilfelle, i ein slags rimelig velutdanna middelklasse med innforståtthet omkring sosiale og kulturelle markørar, kan det til dømes bety godt bæreutstyr (testvinnerbæremeis, manduca og mei tai), tøybleier, treleikar/musikkinstrument og klede til ungen av god kvalitet, gjerne i ull eller liknande. Eg meiner imidlertid ikkje å ha opplevd dette i kjøpepresset i særleg grad, men det er klart ein vert påverka av kva andre rundt ein, i nokonlunde same situasjon, vel å vektlegge. Det som gjer det heile litt komplisert er at ein veldig bevisst nettopp på slike kulturelle markørar, ein veit kva dei betyr, men likevel meiner ein kanskje at å kjøpe slike ting er det rette for ungen. Kanskje er slike mekanismar mest verksame nettopp når dei verkar på ein slik måte at det framstår som rimelige valg å kjøpe desse tinga. Eg veit ikkje.

 • Mann, 1 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Skjønner det til dels når barna er eldre, men mener i meget stor grad det er foreldre som er lite kreative eller late som faller for kjøpepress. Er det bevisst og ikke noe som plager dem synes jeg det er helt greit

 • Mann, 0 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Tror det er et veldig fokus fra industrien og varehandel om alt du MÅ ha som foreldre. Kvinner spesielt faller litt for dette tror jeg(ikke negativt ment) Jeg husker når vi fikk første mann og gikk rundt i babybutikker, er utrolig mye som selges og liten en egentlig trenger(litt klær, vogn, seng, bilsete) Dette spriinger videre til et behov når ungene vokser. Trenger barn klær til 1200 stk??? Finnes vel en dyr barnebutikk på Nesttun. Vi kjøper ting på HM.com, til 50 kr stykk på slag.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Jenta mi er elev ved en skole der det er foreldre med penger og et miljø der materielle symboler betyr endel. Dette gjelder både ifht klær, mobiltelefoner, skolesekker, sko. Det er også et miljø der svært mange har kostbart fritidsutstyr. Et eksempel: Elevene i klassen må legge mobilen i en kasse som låses inn på lærerværelse. En dag datteren min skulle gå før skoleslutt, hentet hun sin mobil. Da oppdaget hun at hennes telefon var den eneste som ikke var en smarttelefon. "Alle" har og "alle" må ha!

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i stor grad svarte:

  Kjøpepresset merkes f.eks. i form av at vi må kjøpe merkeklær, når en kan få helt OK klær til en tredjedel av prisen.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Hver gang det er karneval i barnehagen, har jo alle kjøpt fint kostyme. Man føler seg utenfor hvis man lager det selv. Hver bursdag betaler foreldre flere tusen for enten lekeland eller badeland. Hva med og ha det hjemme?? Det var noen eksempel på at barn lager stort press på foreldere fra tidligt av..

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Gjelder helst utstyr som skøyter, sparkesykler, diabloer (som var veldig populært en stund), fotballkort og hva enn det er som er "in" for tiden. Har klart å styre unna når det gjelder klær.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Et eksempel var vinterskoene Uggs, som fungerte som svamper. Men ALLE hadde jo det. Ellers er det en hel masse dyre klær og sko som kun blir brukt én gang, men man MÅ ha det for det har jo alle andre. Veldig merkepress på klær og sko. Må f.eks alle ha converse tøysko til 700 kr? Ja, vi må visst det. Det ser man jo når man er ute å går, er det ikke mange som ikke går med de.

 • Mann, 3 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Ulike familier opplever nok kjøpepress ganske forskjellig. Det kan nok skyldes økonomiske forskjeller, men generelt har mange en ok økonomi. Kjøpepress kan kanskje oppstå om barna ikke har fått ta del i diskusjoner om familiens økonomiske rammer, og være enig i eller forstå familiens økonomiske prioriteringer. I tillegg et det også viktig å ha diskusjoner/samtaler om hva som er verdifullt, om ting skaper verdi og forskjellen på å kjøpe noe du har lyst på eller behov for. Tilfredsstillelsen ved det første forsvinner fort.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Lite mas fra sønnen vår som er født i 1994, men litt meir frå jente født i 2004. Går gjerne på at noen i vennekretsen har fått sånn og sånn, mobil og andre "moderne " duppedingsa :) Det som kom inn i heimen etter masse mas var Ds spillmaskin,men den kom som en bursdagsgave fra storesøsken. Det samme vil nok være med mobil også, at det er noe som kan ønskast ttil bursdag. Vi prøve å lære ungane at vil vi ha noe så må en eventuelt spare sjøl eller ha det som ønske til julegave eller bursdagsgave, ikkje nødvendig å gå i "flokk". Har 5 barn i alderen 30 til 7, og de er blitt foruftige voksne :)

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Jeg mener at hver enkelt må ta ansvar for å si nei til barna sine og lære dem økonomi tidlig. Som vi ser av programmer som "luksusfellen" o.l., har det utviklet seg en mentalitet der man skal ha alt man har lyst på umiddelbart, og man har ikke forståelse for at dette koster penger man på et eller annet tidspunkt må skaffe selv. Dette tror jeg skyldes at man har blitt bortskjemt av sine foreldre. Så jeg tar ansvar for at sønnen min tidlig lærer at penger må inn før de skal ut, og at det ikke kommernav seg selv, og håper de "snille" foreldrene som kjøper alt barna "MÅ" ha snart begynner å gjøre det samme, for ellers vil det bare eskalere.

 • Kvinne, 2 barn, som opplever kjøpepress i liten eller ingen grad svarte:

  Nå er jo barna våre ganske små, så vi kan fremdeles oppleve dette. I barnehagen barna våre går i kan jeg ikke si at merker er noe som opptar barna, men fra venner har jeg hørt om barnehagebarn som er veldig opptatt av de forskjellige merkene. Alle har ulik økonomi, og jeg har stor forståelse for at det kan være en økonomisk påkjenning for mange når man må bruke store summer på "de riktige" merkene for at ikke barna skal bli utestengt sosialt. Det burde ikke være slik, og jeg mener at vi som foreldre har et ansvar her.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Merker press på at barna skal ha de og de klærne eller nye dippedingser. Eks. Min midterste som nå holder på å mase om en jakke hun bare Må ha, for til og med en av de som ikke er merkebevisst i klassen skal få en sånn. Da må eg jo skjønne at det er viktig!

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Har aldri kjøpt noe som jeg mener min sønn ikke skal/burde ha, men føler et press på det som andre kjøper til sitt barn som f.eks. Kaptein Sabeltann-ting. Jeg mener at et barn på 3 år ikke burde ha sånne ting, før de kan forstå at det ikke er lov å fekte/"skyte" på andre barn/mennesker. Og når da alle foreldre kjøper dette til barna sine så vil jo min sønn og ha sånn, men han får ikke før han lærer å bruke det rett og då blir han lei seg. På den måten føler jeg presset er verst.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Jeg opplever kjøpepress når jeg er inne på ulike foreldreforum på internett. Der vet alle best og man får høre det om man velger billige løsninger, spesielt innen bilstoler, vogner, sko og uteklær.

 • Kvinne, 3 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Følger man med når det er salg betyr mye for oss. Da kan vi få råd til å følge opp barna med klær og sko, leker og fritidsaktiviteter. Heldigvis selv om vi bor i et strøk hvor de fleste har en inntekt som tilsvarer godt over gjennomsnittet er det akseptert med gjenbruk. Vi prøver så godt vi kan å følge opp, men barna merker godt at det blir mindre aktiviteter og nye gjenstander enn andre barn rundt seg har. Leker blir det vanskelig å kjøpe brukt og det blir noen ganger brukt mer penger enn vi burde fordi vi føler at barna bør være "oppdatert", kanskje for å kamuflere for andre aktiviteter vi ikke har råd til.

 • Mann, 4 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Skal ungene kjøpe noe de ikke trenger, må de ta av egne penger, eller vente til de har nok.

 • Kvinne, 1 barn, som opplever kjøpepress i noen grad svarte:

  Jeg har en sønn som spiller gitar i tensing-band, og opplever av og til at han "bare må ha" et eller annet utstyr til gitaren fordi de andre i bandet har det.

 • Mann, 2 barn, som opplever kjøpepress i stor grad svarte:

  Jeg merker kjøpepress etter Messi-fotballsko, Apple-produkter og merkeklær

 • Mann, 1 barn, som opplever kjøpepress i mindre grad svarte:

  Vi merker litt kjøpepress gjerne rundt spesielle merker på klær etc. som er populære og som "alle" vil ha.