- Her har man alt en mann trenger. Jeg får en god følelse når jeg kommer inn i lokalet. Man vet ikke hva man skal ha, men kommer ut med en haug med ting man har funnet ut at man trenger. Og det er egentlig helt greit, sier ettbarnsfar Egil Kvingedal og ler.

Når han har alenetid drar han gjerne på Biltema for å shoppe.

Langs reoler av hjulkapsler, vindusviskere og oljefiltre finner mange menn roen på Biltema i dag. En lekegrind der menn kan være menn.

- Det er på en måte et fristed. Det er mye rart å se på, særlig hvis man har tid til å bare gå rundt og kikke, forklarer tobarnsfar Stein Rune Lindhom.

Ifølge BTs undersøkelse blant foreldre i Hordaland opplever flere fedre enn mødre at de har nok tid til seg selv. 17 prosent av fedrene føler de i stor grad har nok tid til seg selv. Bare ni prosent av mødrene svarte det samme. Vi dro ut for å finne ut hva fedre i Bergen bruker alenetiden sin på.

- Flere hobbyer enn mor?

I en båthavn i Dolviken gjør tobarnspappa Erik Askvik seg klar til å polere båten. Det er bare menn i sikte. De heiser båter på sjøen, skurer babord og maler styrbord.

- Er dette fritid?

- Nei, dette er mer en jobb, sier Askvik.

Skal han virkelig slappe av blir det på motorsykkelen. Han cruiser nordover, ikke så langt, men nok til å nyte det å bare være seg selv.

Jeg bøyer meg baklengs og sidelengs for at ting skal fungere. Far stiller opp såfremt det passer for ham, og er fornøyd og blid med det.
Mor

- Det er god alenetid og en fin anledning til å komme seg bort fra jobb og familie og bare la tankene fly, sier han.

- Hvorfor tror du at fedre føler de har mer alenetid enn mødre?

- Vi har kanskje flere hobbyer som vi bruker tid på. Båt, bil og motorsykkel: Aleneting.

- Kvinner med hovedansvar

På Slettebakken skal fotballeggene varmes og trimmes. Det er bedriftsfotball på lavt nivå, men også alenetid. Kvalitetstid med likemenn.

- Det er godt å ha fotballen når man ikke får tid til å trene ellers i hverdagen. Jeg tror det er viktig med alenetid både for meg som person, for mine barn og min kone. Jeg blir mer inspirert når jeg kommer tilbake, hvis jeg har fått lov til å samle meg i noen timer. Det er bra for alle parter, mener Kjetil Tuvin Hopen.

Mor har det mest travelt. Jeg har fri fire uker på rad, mens mor jobber 9–17.
Ettbarnsfar

Han tror at fedre har mer tid enn mødre, fordi de tradisjonelle kjønnsrollene fremdeles henger litt igjen.

- Jeg tror det kvinner som tar hovedansvaret hjemme fremdeles. Det å lage mat og hente ungene i barnehagen ligger kanskje tradisjonelt på mødrenes side. Det er nok på vei til å utjevne seg, men henger kanskje litt igjen. Hos meg er fordelingen ganske lik. Men jeg setter pris på all alenetid jeg får, sier han.

Kai Inge Gavle er også på fotballbanen i dag. Han bruker all alenetid på trening.

- Jeg liker aller best fotball og spinning, sier han.

En halvtime ekstra

Tidsbruksundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå viser også at menn er mer alene enn kvinner. Menn er daglig alene en halvtime lenger enn kvinner, viser tallene, som omfatter all alenetid i løpet av en dag, også søvn.

Firebarnsmor
Når far er på jobb, er det mor som styrer. Siden far er mye borte, er det mor som styrer når han er hjemme også.

Familieterapeut Solveig Vennesland opplever at menn er flinkere til å prioritere egentid enn kvinner.

- Det er kvinnene som føler at de er mest bakpå når det gjelder tid til seg selv. Det skyldes at kvinner fortsatt ser på seg selv som hovedleverandør at et godt hjem og et godt familieliv. En mor kan sitte på jobb og holde på med et budsjett til ti millioner kroner, og samtidig tenke på kaken som skal bakes og klærne som skal vaskes. Der har kvinner mye å lære av menn. Kvinnene har så mange prosjektet samtidig, at hun prioriterer seg selv sist, sier hun.

Mindre fritid

Tiden til fritidsaktiviteter har sunket de siste årene for begge kjønn, etter flere tiår med økning, ifølge SSB. En årsak kan være at man bruker mer tid på husarbeid.

- Særlig menn gjør mer husarbeid, sier Odd Vaage i SSB.

Men det fortsatt kvinner som gjør mest. Mens menn bruker tre timer daglig på alt fra husarbeid, barneomsorg, innkjøp og vedlikeholdsarbeid, bruker kvinner tre timer og femti minutter på dette.

På fotballbanen scorer bedriftslaget til tobarnsfar Gavle mål. Han jubler.

- Når jeg spiller fotball, får jeg energi til å mestre hverdagen, sier han.