• TRAVEL: Den eneste muligheten for å få tatt et bilde av Kjersti Vevatne var på flyplassen torsdag morgen klokken 7.30. Hun hadde ikke tid til noe annet...

    FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON

Fanget i tidsklemmen

Kjersti Vevatne føler det som om hun løper i et hamsterhjul. Slik opplever foreldre hverdagen.

«Det kjennes som at ein spring i eit hamsterhjul av FAU-møter, konfirmasjonar, tannlegetimar, presanginnkjøp (alltid nokon som har bursdag), møteinnkallingar og nå-må-de-snart-besøke-oss. At nokon hugsar å gi katten mat er eit under», skriver tobarnsmor Kjersti Vevatne.

Hun er en av 68 foreldre, som har svart BT på hvordan de opplever tidsklemmen i hverdagen. Mange beskriver en hverdag der de sliter med å få tiden til å strekke til.

- Du rekker ikke å tenke noen dype tanker. Du må bare handle hele tiden, og får ikke tid til å reflektere, sier Vevatne til bt.no.

Pendler til jobb

Tobarnsmoren bor på Osterøy, mens både hun og mannen jobber i Bergen.

- Vi pendler begge to, begge reiser med jobben og vi jobber fulltid. Ofte er det slik at kvinnene velger å redusere sin arbeidstid, men vi har prøvd å strekke oss for å få til at begge kan jobbe fullt.

- Hvorfor har det vært viktig?

- Jeg liker å jobbe. Arbeidslivet er en viktig del av livet også, sier hun.

Les også

BARNA FØRST: Ena Hope (8) har fått konstatert en kul i bakhodet etter et balluhell. Mamma Melissa Hope stiller på dugnad under friidrettsstevnet, hvor tre av barna deltar. Får jeg tid til meg selv én gang i året, er jeg strålende fornøyd, sier hun og ler.

Hvordan skal foreldre få tid til seg selv?

De føler seg som drosjesjåfører, heier fra tribunene og ser på barna trene. Foreldre savner tid til seg selv.

Les også

«Får vondt i magen når det kommer lapp fra foreldrerådet om tur»

BTs lesere forteller om kjøpepress blant foreldre. - Dette gjør meg opprørt og trist, sier Helge Farestveit i Bergen kommunale foreldreutvalg.

 

Venner nedprioritert

Fleksible arbeidsgivere gjør at familielivet går opp.

- Jeg jobber hjemmefra to dager i uken, og han har også mulighet for å jobbe hjemmefra. Det gjør at det går i hop, sier Vevatne.

Det som blir nedprioritert i en travel hverdag, er venner.

- Facebook blir viktigere for å holde en form for kontakt med folk, forteller tobarnsmoren.

Slukner på sofaen

Vi spurte bt.no-leserne med barn under 18 år hvordan de opplevde tidspress i hverdagen. I bunn av saken kan du lese alle svarene vi fikk inn.

«Planlegger å jobbe litt hjemmefra når ungene er i seng, men slukner på sofaen og våkner i ørska kl 02.30 før jeg kryper til køys med klærne på, siden jeg snart må opp med minstemann likevel. Han driter nemlig i om mamma er trøtt.»

Slik beskriver en trebarnsmor sin hverdag.

En annen trebarnsmor forteller at hun får dårlig samvittighet hvis hun tar seg en middagslur eller bruker lang tid hos frisøren.

«Jeg prøver å lure til meg noen rolige stunder ved å «miste» bussen på vei hjem fra jobb av og til», skriver hun.

- Null overskudd

En tobarnsmor mener at det verste ved å hele tiden ha liten tid, er at det går utover den tiden familien skal ha til å utvikle gode og nære familiebånd.

«Alle har det travelt, ingen har tid og alle er slitne, null overskudd. Når kvelden kommer og vi endelig kan sige ned i sofan, så er det akurat det vi gjør, det blir ikke pratet så mye mer den dagen», skriver hun.

- Slutt å syte

Men ikke alle opplever hverdagen som like travel. Noen mener det kun er snakk om å prioritere riktig.

«Tidsklemme! Lytt til ordet og tenk at det virkelig er vårt aller største problem! Det er på tide at småbarnsforeldre slutter å syte og beklage seg over en agenda de selv har skapt», skriver en tobarnsmor.

Mener det er selvvalgt

Hun mener at man selv velger hvor mange barn man vil ha og hvilke statussymboler som er nødvendige. Er man to foreldre er mangel på tid selvvalgt, mener hun.

«Vi har selv nedprioritert tid i forhold til penger. Så enkelt er det», skriver hun.

En alenemor beskriver også en tilværelse uten tidsklemme.

«Har valgt å bo på et lite sted, og jobbe bare 80 prosent. Ingen trafikk-køer, intet stress, selv for en alene-mamma», skriver hun.

Sliter du med å få tiden til å strekke til i hverdagen?

    svarte:

  •   i liten eller ingen grad: 0
  •   i mindre grad: 0
  •   i noen grad: 0
  •   i stor grad: 0
  • (Vis alle kategoriene)

Symbolforklaring: kvi Kvinne menn Mann barn Antall barn

 

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Familieliv

Fakta

Dette har vi gjort

Som del av BTs familieliv-serie har vi gjort flere ulike typer spørreundersøkelser:

  1. I bunn for hele prosjektet ligger en omfattende spørreundersøkelsen utarbeidet av Respons Analyse for BT. Undersøkelsen besto av telefonintervjuer med 1000 personer i Hordaland, hvorav 763 foreldre. Vi stilte dem en rekke spørsmål om samtlige temaer vi planlegger å ta for oss i familieliv-serien.
  2. Tallene fra den store spørreundersøkelsen har gitt oss mye god statistikk. For å finne historiene bak tallene spurte vi bt.no-leserne. I første omgang ba foreldre om å dele sine tanker og erfaringer med kjøpepress. Her fikk vi svar fra 248 lesere. Noen av svarene kan du se i presentasjonen til venstre.
  3. Våre journalister har stått på stand på Lagunen og Sartor senter for å møte foreldre. Noen av deres tanker og erfaringer kan du lese om i bildeserien øverst i saken.

Tilsammen har 450 foreldre registrert seg i vårt foreldrepanel. De bidrar med å løse små oppgaver, dele egne erfaringer om konkrete problemstillinger og på den måten gi en bedre dekning av de temaene vi tar for oss.

Kontakt oss

Ragnhild Stenvaagnes
Telefon: 906 64 535

Øyvind Askeland
Telefon: 922 32 639

Hanne Louise Åkernes
Telefon: 482 32 149

Hjelp oss å fortelle hvordan det er å være foreldre i 2012. Har du tips, innspill eller spørsmål? Send en mail til familieliv@bt.no.