- Jeg hadde ikke sett for meg at han skulle få telefon så tidlig som han gjorde, men så fikk alle andre mobiler, forteller mamma Maren Vike.

Det er ettermiddag på Søreide. På gutterommet til Mikkel Hjortland Vike (9) hører kompisene på popmusikk mens de spiller på hver sin smarttelefon.

- Vil du ha regulering, kviser eller briller, spør Victor Nielsen (9) før han tar et bilde av Mikkel som gir ham et nytt utseende ved hjelp av en mobilapplikasjon.

Her er det smarttelefon som gjelder.

- Det er gøyere og kulere. Du kan spille, være på internett og se filmer på YouTube. Og det er mye lettere å sende tekstmeldinger enn på vanlige mobiler med knotete taster, sier Mikkel.

Over syv av ti foreldre i Hordaland mener barna bør vente med å få mobil til de er over ti år. Det er langt fra virkelighetens praksis. Seks av ti niåringer har egen telefon.

- Stadig flere får mobil når de er syv eller åtte år. Mange foreldre mener de bør få mobil når de er ni til ti år, men i praksis er det vanskelig å holde igjen, forteller Stian Lindbøl, seniorrådgiver i Medietilsynet.

- Ulempen er maset

«Datteren min er syv år og har mobil. Jeg ville egentlig ventet med det til hun er minst ti år, siden det da er lettere for henne å forstå konsekvenser av mobilbruk, hun har mer begrep om penger og at det koster å ringe», skriver en mor til BT.   

Over halvparten av klassekameratene til Mikkel har smarttelefon. Bare noen få har ikke egen telefon. Guttene mener det viktigste med mobilen er at den gjør det enkelt å holde kontakt med mamma, pappa og venner.

- Om jeg er i London, for eksempel, så kan jo ikke mamma rope til meg fra Bergen. Da sender vi en melding til hverandre, sier Sebastian Ljone Vadseth (8).

Det var da Mikkel sluttet på SFO at mor og far bestemte seg for å gi sønnen mobiltelefon. Det ga trygghet når han skulle gå hjem alene fra skolen.

- Ulempen er alt maset om ny telefon. Vi har, tro det eller ei, ventet lenge med å gi ham Iphone i forhold til andre i miljøet hans, sier mamma Maren.

Barna blir yngre

At barn blir stadig yngre når de får mobil, tror Lindbøl skyldes presset som oppstår når barnas venner får mobil. Han mener det også henger sammen med at mobilene er blitt billigere og at man bytter dem ut oftere. Dermed har barna har gode arvemuligheter.

For bare seks år siden fikk de fleste mobil da de var elleve år. Nå får en av ti mobil før de fyller syv år, viser Medietilsynets 2010-tall.

- I år vil vi nok se at mobildebuten kommer enda tidligere, sier Lindbøl, som kommer med en ny rapport på sensommeren.

Det viktigste er at de lærer folkeskikk når de bruker mobil.
Birgit Hertzberg Kaare

«Datteren min på to og et halvt år har fått sin egen telefon, og jeg ser ikke noe problem med det. Hun kan alt med den, styrer musikken og kan ringe mamma og pappa», skriver en mor til BT.

Lindbøl mener foreldrene må ta større ansvar jo yngre mobilbrukerne blir.

- Foreldre har god kontroll på mobilkostnadene, men de kan bli mer bevisste på innholdet mobilen brukes til. De fleste smarttelefoner gir mulighet for foreldrekontroll, hvor man kan bestemme hva som kan lastes ned og slå av nettleseren, sier han.

- Kan bli isolert

Det er ikke noe negativt i at små barn får egne telefoner, så lenge de lærer å bruke dem riktig, mener medieprofessor ved Universitetet i Oslo, Birgit Hertzberg Kaare.

- Det viktigste er at de lærer folkeskikk når de bruker mobil. Terskelen for å oppføre seg dårlig er lavere når kommunikasjon går gjennom teknologi, sier hun.

Mye av den sosiale kontakten barn og unge har, går gjennom mobilen, påpeker hun.

- Derfor kan barn uten mobil fort bli sosialt isolert dersom alle andre har, sier hun.

Hun opplever at barn sjeldnere lager konkrete avtaler i skoletiden om når de skal treffes, og de går i liten grad rundt og ringer på hos venner for å høre om de er hjemme.

- Derfor er det viktig for barn å kunne nås av andre gjennom en tekstmelding, sier hun.

Kjøper digitale klær

Som følge av at flere barn får smarttelefoner, har Forbrukerrådet sett en stor økning i antall henvendelser det siste året.

- Bare så langt i år har vi fått 791 henvendelser som går på nedlasting og innholdstjenester på mobil, forteller Pia Kleppe Marken, regiondirektør for Hordaland og Sogn og Fjordane.

Virtuelle smurfebær til mangfoldige tusenlapper, digitale prinsesseklær som koster penger og spill som krever betaling for at du skal gå videre, er noe av det som går igjen.

- Jeg anbefaler foreldre å ikke gi barna passordet for nedlastning, og gi klar beskjed om hva barna får lov til å laste ned og spille på nett, slik at de unngår dyre overraskelser, sier hun.

På gutterommet diskuterer kompisene når deres egne barn skal få mobiltelefon. Syv år, blir konklusjonen.

- De skal få arve denne Iphonen, sier Sebastian.