Konfirmasjon er dagen som markerer overgangen til voksenlivet. Dagen feires med venner, familie, god mat og taler.

Viktigst for ungdommene er likevel pengene og gavebordet. Det forteller BTs ungdomspanel.

- Det snakkes overhodet ikke om annet enn hvor mange gjester som var i konfirmasjonen og hvor mye penger man fikk, sier Sebastian Alexander Solberg.

Han forteller at det er vanlig å få mellom ti og tyve tusen kroner til sammen. 100.000 kroner er det meste panelet har hørt noen få i konfirmasjonen.

Jeg håper bare de bruker pengene fornuftig
Sirill Soltveit Heimdal (15)

Selv om akkurat dét er uvanlig, er ungdommene klare på hvor skrytegrensen går.

- Om du får mindre enn ti tusen kroner, vil du ikke si det høyt, sier Sirill Soltveit Heimdal.

Tar tusenlappbilder

I sosiale medier og debattforum på nettet er pengepresset blitt mer enn synlig. Ungdommer blir rett og slett mobbet hvis de har fått for lite penger i konfirmasjonen.

Ungdomsøkonom i Fokus Bank, Maria Setsaas, har fulgt nøye med på denne trenden.

- Jeg ser på ulike debattsider at ungdommene sammenligner hverandre med hvor mye de har fått i pengegaver. De som har fått minst blir mobbet av de andre, sier hun til bt.no.

Ungdomspanelet forteller også om tenåringer som legger ut bilder av seg selv sammen med de mange tusenlappene de har fått. Under bildene hagler både positive og negative kommentarer.

Setsaas mener trenden kommer av at ungdommene vil vise hvilken familie de kommer fra.

- Konfirmasjonen er en av de første anledningene de har til å se hvordan klasseskillet deler dem. De vil kanskje vise hvem som har ressurssterke familier, forklarer hun.

- Hvor mye fikk du?

Også på skolen går diskusjonene heftig i dagene etter konfirmasjonen.

- Jeg husker at det første spørsmålet dagen etter konfirmasjonen var: Hvor mye fikk du? sier Vilde Bergstad Larsen.

Det stemmer godt overens med resultatene Setsaas har kommet frem til.

- Mandagen etter konfirmasjon er dette det store temaet. Enkelte legger kanskje på ekstra slik at det ikke skal virke som de har fått mye mindre enn andre. Det er synd at ungdom blir mobbet på grunn av dette, sier hun.

Store summer

Ifølge ungdomsøkonomen er det stor forskjell på hvor mye penger tenåringene får i gaver. Alt fra noen hundrelapper til flere titalls tusen kroner er vanlig.

En undersøkelse som Ipsos MMI gjorde for Fokus Bank i 2011 viste at 52 prosent av foreldre og besteforeldre som har barn eller barnebarn i konfirmasjonsalder har gitt over fem tusen kroner til konfirmanten.

15 prosent oppga at de ga mer enn ti tusen kroner til ungdommene.

- Det er kjedelig å høre ungdommer skryte over hvor mye de har fått, men det er jo bra for dem som får mye penger. Jeg håper bare de bruker dem fornuftig, sier Sirill.

Hva synes du om pengepresset? Si din mening i kommentarfeltet under!