Barna i familien skal mye. Lekser, trening, korps og andre fritidsaktiviteter krever skyss og oppfølging fra foreldrene.

En hektisk hverdag kan gjerne ende i irritert stemning, kortere lunte eller småkrangler.

Vi har spurt ungdomspanelet om hva de mener foreldrene kan gjøre for å unngå tidsklemmen og en stresset hverdag.

- Det er viktig at foreldrene føler seg vel og har det godt. Jeg skulle ønske de brukte mer tid på seg selv. Er foreldrene stresset går jo det utover barna, sier Lisa Knudsen.

- Trenger hjelp hjemme

BT spurte foreldre i Hordaland i hvilken grad de føler de har nok tid til familie, jobb og seg selv.

Om lag ni av ti svarer at de i stor eller noen grad har nok tid til familien. Det samme gjelder jobben. Det er tiden til seg selv foreldrene savner: Halvparten mener de ikke har nok egentid.

- Foreldre får veldig lite tid til seg selv. De har gjerne mye de skal gjøre i huset, og har kanskje barn som hjelper lite til hjemme. Å få tid til seg selv og hverandre er viktig. Det er et problem foreldre bør ta tak i, særlig når vi ser på hvor mange som skiller seg nå til dags, sier Vilde Bergstad Larsen.

Høye forventninger

Barne- og ungdomspsykolog Elisabeth Gerhardsen tror høyere forventninger til å være til stede i barnas fritid er en del av årsaken til at mange foreldre har lite alenetid.

- Foreldrene føler i større grad enn tidligere et behov og et press på å delta i alt barna driver med på fritiden. Det er flott at de stiller på avslutninger, men jeg er skeptisk til at de nærmest overværer hver time i svømmehallen og hver treningskamp med fotballen, sier hun til bt.no.

Anbefaler massasje

Ungdomspanelet kommer gjerne med tips til foreldre som merker at stresset går utover barna.

- Vi skjønner at vi må holde oss langt unna når foreldre er sure og kjefter for en veldig liten ting. Litt mer massasje eller en tur til frisøren så føler dere gjerne dere bedre, sier Lisa.

Hva mener du? Skrik ut i kommentarfeltet!