Det mener Elisabeth Staksrud som har forsket på trygg nettbruk.

- Det er det som leder til mest skade og mest langvarig skade. Hvis man som foreldre er bekymret for barnas nettbruk, er det mobbing man bør tenke mest på. Både hvorvidt ditt eget barn blir mobbet eller plaget, men også om ditt barn plager andre, sier forskeren.

Ifølge studien EU Kids Online ligger Norge på femteplass i Europa når det utbredelse av digital mobbing. Åtte prosent av barn mellom 9 og 16 år forteller at de er blitt mobbet på nett.

- Gå og dø

«Jævla stygge jente (…). Forresten, lær deg å prate, du prater som en baby. Jævla inntrakasserte kukksuger, gå og dø».

Denne beskjeden ble sent fra en 12 år gammel gutt til en jente i klassen. Øystein Samnøen, prosjektleder i Barnevakten forteller at det som ofte karakteriserer den digitale mobbingen er den grove uttrykksformen.

- Jeg tror mange foreldre ville blitt sjokkert hvis de så noe av det barna skriver, sier han.

Han beskriver denne typen mobbing som spesielt frustrerende, fordi det er vanskelig å vite hvor innholdet kommet fra.

- Avsenderen kan være ukjent, men samtidig når mobbing et stort publikum. Det kan også være vanskelig å få innholdet bort, sier han.

- Vondt for min datter

«Min tenåringsdatter opplever stadig å bli hengt ut av en tidligere venninne. Det gikk så langt at hun mottok stygge hatmeldinger anonymt på sin side. Min datter føler seg uthengt og det er vondt», skriver en annen mor fra Bergen.

EU Kids Online-studien viser at mange av mobberne på nett har selv blitt mobbet.

- Ofte er det barn som både føler seg mobbet og som mobber andre. Disse barna mangler ofte verktøy for å løse en konflikt før den blir for stor. Det starter uskyldig som vanlig krangling, også eskalerer det på nett, sier Elisabeth Staksrud.

Et av de vanligste motivene barn oppgir for å ha mobbet andre, er at de ville «ta igjen» og «hevne seg».

- Hvis voksne lærer barn teknikker for å løse konflikter, så vil vi komme langt på vei, sier Staksrud.

Tre tips mot digital mobbing

1. Bare tulla? Når du sitter foran tastaturet kan du ikke se reaksjonen til personen i den andre enden. Husk at meldinger på nett og mobil kan såre i virkeligheten også.

2. Tenk deg om før du trykker send eller publiserer. Du har ingen kontroll over hva andre gjør med innholdet og det kan være vanskelig å fjerne.

3. Når du videresender en mobbemelding eller et bilde, er du selv med på mobbingen. Det er du som bestemmer om du skal være passiv deltaker eller sette en stopper for digital mobbing.