«Mindre tid, ork og lyst til sex. Mer syting, klaging og kjefting fra mor».

Slik forteller en trebarnspappa og samboer om hvordan han opplever parforholdet etter at de fikk barn.

I dagens BT kommer det frem at par krangler mer, styggere og er mindre fornøyd med forholdet etter å ha fått barn.

«Vi fikk fire barn i løpet av en femårsperiode, og det var virkelig en prøvelse. Det var en uendelighet av grå hverdager, klesvask, rot, mat, unger som skulle hit og dit. Trodde aldri at vi skulle klare å komme oss på beina igjen» skriver en gift trebarnsmor til BT.

- Ikke glem forholdet

- Det å få barn er jo en stor glede. Det gir mening og innhold i forholdet og livet. Men så kommer alle de andre tingene. Du får ikke sove, foreldrene blir uenige om hvem som skal gjøre hva, barn blir syke, det oppstår bekymringer, du blir sliten og man blir uenige om hvordan utfordringer skal løses. Så plutselig kan man oppleve at forholdet blir dårligere enn det var tidligere, sier psykolog og professor Frode Thuen.

Han mener stabilitet i forholdet før man får barn er den beste medisinen for å takle utfordringene.

- De som i utgangspunktet sliter med kommunikasjon, blir lett stresset og uenige om ting. De kan oppleve at det å få barn blir en stor utfordring for å klare å bevare gleden og fellesskapet, sier han.

Han mener det viktigste foreldre kan gjøre for å bevare forholdet, er å ikke bli oppslukt av foreldrerollen.

- Noen blir så opptatt av å være gode foreldre, at de glemmer parforholdet. Et annet råd er å ha respekt for hverandres måte å være foreldre på. Ellers kan en lett bli kritiske til hverandre, sier Thuen.

- Snakk med andre

«Vi fikk barn ganske tidlig i forholdet vårt, så jeg tror nok at vi ikke kjente hverandre så godt som vi trodde den gang. Det har nok på mange måter brakt oss nærmere hverandre, men det har ikke alltid vært det enkleste å oppnå denne nærheten etter at vi fikk barn. Man får liksom ikke så mye tid til hverandre som før, når det kommer inn en tredje person som krever det meste av oppmerksomheten» skriver en gift tobarnsmor.

Thuen råder foreldre til å snakke med venner og foreldre om foreldrerollen.

- Det er særlig viktig for førstegangsforeldre. De er ofte engstelige og usikre. Det å snakke med andre, få innspill og råd og speile sine erfaringer er kjempeviktig for å føle seg tryggere i rollen, sier han.

Dersom en ikke finner gode måter å snakke om problemene i parforholdet, bør en oppsøke hjelp tidligst mulig, mener psykologen.

- Gjør man det tidlig, kan man justere kursen før problemene har satt seg og skapt mye mistillit i forholdet, sier han.

Leserne forteller

Her er et utdrag av tilbakemeldingene fra BTs lesere:

Gift trebarnsmor: «Det blir vanskeligere. Spesielt når barna ble større og vi var uenige i oppdragelsen. Den ene for streng og den andre for snill. Mange diskusjoner.»

Gift tobarnsmor: «Forholdet er blitt verre og verre. Uenige om grensesetting.»

Gift ettbarnsmor: «Turbulent de første hektiske årene med små barn. Men ting roet seg ned og i dag er det veldig harmonisk.»

Gift ettbarnsmor: «Vi gled gradvis inn i et mer kjønnstypisk mønster. Jeg vasker klær, mannen min tar seg av alt med bilen f.eks. Vi er like delaktige i barnas liv. Den store overgangen er hvor lite tid vi får sammen med hverandre utenfor hjemmet. Jeg merker at jeg savner å være ung og forelsket sammen med mannen min. Konflikter dreier seg ofte om min tid og din tid.»

Hvordan ble ditt forhold endret etter at dere fikk barn?