• ENGLEBARN: I dag er mye av familielivet på barnas premisser. Psykolog Frode Thuen mener det har både positive og negative sider.

    FOTO: ILLUSTRASJONSFOTO: COLOURBOX

- Barna blir små filmstjerner

Barn er blitt en måte å realisere seg selv på, mener psykolog Frode Thuen.

Foreldrerollen har endret seg stort bare i løpet av den siste generasjonen, ifølge Frode Thuen. Han er psykolog og professor ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen, og mener utviklingen har både positive og negative sider. 

- Foreldre ser barna mer og bruker mer tid på dem i dag, noe som er positivt. Men det fører og til at man er mer bekymret for ungene. Før var man lykkelig uvitende om alt som kunne gå galt. I dag er man ulykkelig vitende om alt som trolig ikke går galt, sier han.

Les også

BARNA FØRST: Ena Hope (8) har fått konstatert en kul i bakhodet etter et balluhell. Mamma Melissa Hope stiller på dugnad under friidrettsstevnet, hvor tre av barna deltar. Får jeg tid til meg selv én gang i året, er jeg strålende fornøyd, sier hun og ler.

Hvordan skal foreldre få tid til seg selv?

De føler seg som drosjesjåfører, heier fra tribunene og ser på barna trene. Foreldre savner tid til seg selv.

Les også

Hva gjør barna med mor og far?

Hva skjer mellom mor og far når de får en, to eller fire små å passe på? Bli med i BTs foreldrepanel og fortell om hvordan barna påvirket ditt forhold.

 

Ny status for barna

BT spurte foreldre i Hordaland i hvilken grad de føler de har nok tid til familie, jobb og seg selv. Halvparten mener de ikke har nok egentid.

14 prosent forteller også at de nærmest aldri driver aktiviteter på egen hånd, uten partner eller barn.

Psykologen ser at mange foreldre er så opptatt av foreldrerollen at det går på bekostning av parforholdet.

Thuen mener barna har fått en ny status i familiene.

- Barn er blitt en måte å realisere seg selv på. Man bruker barna til å vise hvem man er. Mens man tidligere presenterte seg som sønn av sin far eller mor, relaterer man seg nå nedover. Barna er blitt en viktig sosial markør. Man treffer sine venner gjennom barna og markerer livsstil og sosial tilhørighet gjennom hvordan man kler opp barna og hvordan de fremstår, sier han.

Barnas premisser

Thuen mener barna også har fått større betydning for hvordan foreldre lever livene sine.

- Før skulle barna tie når de voksne hadde selskap. I dag handler mye av det sosiale samværet mellom voksne om nettopp barna, på barnas premisser. Det er mye positivt i denne utviklingen, men noen ganger går man for langt. Man syr puter under armene deres eller stiller ikke krav til dem. Barna blir små filmstjerner, sier han.

Hjemme med mor

På 70-tallet, da mange av dagens småbarnsforeldre vokste opp, var barneoppdragelsen en annen.

- Det som skiller mest i forhold til situasjonen i dag, er at det var så å si ingen barn som gikk i barnehage tidlig på 70-tallet, sier stipendiat Bjørnar Mortensen Vik ved Universitetet i Bergen.

Han er tilknyttet Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap, og forsker på temaet psykologi og barneoppdragelse i perioden 1900-1975.

Da ny lov om barnehage kom i 1974, hadde cirka fem prosent av barn under skolealder barnehageplass. De fleste av disse bodde i Oslo.

- Normalsituasjonen var at barna var hjemme med sine mødre, sier forskeren.

Ikke babyyoga

Aktivitetene var heller ikke så organisert som i dag. Ballspill og lek skjedde ofte på barnas eget initiativ

- Det var noen idrettslag, men babyyoga og babysvømming er nyere fenomen, sier Mortensen Vik.

- Hvorfor har fritidsaktivitetene blitt mer organiserte?

- Siden nesten alle barn går i barnehage nå, har foreldrene kanskje blitt mer obs på at når de endelig har tid med barna, skal det være kvalitetstid. Da skal man gjøre riktige og pedagogiske ting. Det er et helt annet tidspress på tiden man har sammen med barna. Kanskje et snev av dårlig samvittighet spiller inn, noe som sikkert ikke bare er heldig.

BT ønsker nå å få svar på hva familielivet gjør med foreldrene. Hvis du ønsker å bidra, klikk her: Hva gjør barna med mor og far?

Går foreldrene for mye opp i barna i dag? Diskuter her:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Familieliv

Fakta

Dette har vi gjort

Som del av BTs familieliv-serie har vi gjort flere ulike typer spørreundersøkelser:

  1. I bunn for hele prosjektet ligger en omfattende spørreundersøkelsen utarbeidet av Respons Analyse for BT. Undersøkelsen besto av telefonintervjuer med 1000 personer i Hordaland, hvorav 763 foreldre. Vi stilte dem en rekke spørsmål om samtlige temaer vi planlegger å ta for oss i familieliv-serien.
  2. Tallene fra den store spørreundersøkelsen har gitt oss mye god statistikk. For å finne historiene bak tallene spurte vi bt.no-leserne. I første omgang ba foreldre om å dele sine tanker og erfaringer med kjøpepress. Her fikk vi svar fra 248 lesere. Noen av svarene kan du se i presentasjonen til venstre.
  3. Våre journalister har stått på stand på Lagunen og Sartor senter for å møte foreldre. Noen av deres tanker og erfaringer kan du lese om i bildeserien øverst i saken.

Tilsammen har 450 foreldre registrert seg i vårt foreldrepanel. De bidrar med å løse små oppgaver, dele egne erfaringer om konkrete problemstillinger og på den måten gi en bedre dekning av de temaene vi tar for oss.

Kontakt oss

Ragnhild Stenvaagnes
Telefon: 906 64 535

Øyvind Askeland
Telefon: 922 32 639

Hanne Louise Åkernes
Telefon: 482 32 149

Hjelp oss å fortelle hvordan det er å være foreldre i 2012. Har du tips, innspill eller spørsmål? Send en mail til familieliv@bt.no.