- Allerede ned i treårsalderen er barn veldig motebevisste og opptatt av hva de skal ha på seg. Det gjelder spesielt jenter, men også gutter. De kommer gjerne hit med moteklær. Det finnes jo motebutikker for barn helt fra de er ett år, sier Wenche Strømme, daglig leder Vappus Øvsttun barnehage i Bergen.

- Det er jo ikke barna som er interesserte i dette, men foreldrene, legger hun til.

- Sammenligner klær

Strømme kjenner seg godt igjen i beskrivelsene atferdsforsker Erling Roland gir av motepresset blant barn. Han mener det starter allerede i barnehagen.

- Svært mange barn i barnehagen, kanskje spesielt jenter, er veldig opptatt av mote og klær. De snakker om klær, kommenterer andres klær, sammenligner klærne sine med andres og er opptatt av merker, sier professor Erling Roland ved Senter for atferdsforskning.

- Foreldre skjønner ikke

Han mener en hovedårsak er at de små barna plukker opp hvor viktig foreldrene deres synes klær og mote er.

- Foreldre viser status gjennom barna sine- Jeg tror ikke foreldre helt skjønner hvor lett de små ungene tar etter dem. Mange foreldre er veldig merkefokuserte selv. Det er unge foreldre som kanskje ikke er blitt helt trygge på seg selv, heller. Når de er veldig opptatt av klær, overfører de det til barna uten helt å skjønne hvor dumt det kan være for så små barn å være opptatt av dette, sier Roland.

Reklamer og medier har også sin del av skylden, poengterer forskeren.

- Medietrykket på klær og mote er langt større. I mange kanaler ser man små barn som doller seg veldig. Barna ender opp med å tenke at slik skal det være, sier han.

Forskeren mener motepresset starter allerede for mange barn når de er fire-fem år gamle.

- Det er gjerne mer konstruktive ting i livet for små barn å være opptatt av enn merkesymboler og at de sammenligner seg med andre. Det kan føre til at de opplever at de ikke er helt slik de skal være. Personlig tror jeg ikke det er utpreget sunt for så små barn å være opptatt av ytre ting. Det er viktigere å stimulere dem til å gjøre aktiviteter, sier han.

Slutt på dyre kostymer

Allerede for ti år siden gjorde barnehagen i Fana grep for å redusere kjøpepresset blant foreldrene. Når de har karneval, lager barna antrekket selv i barnehagen.

«Får vondt i magen når det kommer lapp fra foreldrerådet om tur»- Før lagde foreldrene antrekkene, men så endret det seg til at det var om å gjøre å komme i det dyreste og flotteste antrekket som foreldrene kjøpte, sier Strømme.

Hun mener både foreldrene og ansatte i barnehagen må ta ansvar for å unngå at de små barna blir for opptatt av klær og utseende.

- Når de kommer trippende i rosa skjørt må vi ikke alltid si "åh, så fin du er!". I barnehagen er det viktig at klærne er praktiske, så de ikke fryser eller blir våte. Flertallet av foreldrene synes det er greit, men noen få liker det ikke, sier hun.

Sissel Nummedal, styrer i Bekkjarkrokane barnehage på Flaktveit opplever ikke at det er slik i sin barnehage.

- Barna er opptatt av gensere som glitrer litt, har et hjerte på seg eller andre detaljer som er spesielle, men ikke av merket på genseren eller hvilken type det er, forteller hun.

Har du erfaring med motepress blant barn? Del dem i kommentarfeltet.